Otvoren javni poziv za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i ugostiteljstvu u ukupnom iznosu od 1,7 mln kuna

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/MINT-hr.jpg

Ministarstvo turizma objavilo je danas javni poziv namijenjen strukovnim udrugama koje djeluju u turizmu i ugostiteljstvu za sufinanciranje njihovih projekata. Riječ je o tradicionalnoj potpori koja za cilj ima podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz jačanje strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu. Ukupno 1,7 milijun kuna bit će dostupno za projekte koji doprinose podizanju kvalitete ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu, između ostalog, za projekte stručnog usavršavanja i osposobljavanja, a sve u cilju jačanja hrvatskog turističkog proizvoda i njegove prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu.

Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli prilikom objavljivanja javnog poziva podsjetio je kako povećanje konkurentnosti turističkog proizvoda mora biti zajednički cilj svih dionika u turizmu te nadodao: „Sufinanciranjem projekata strukovnih udruga u turizmu i ugostiteljstvu, nastojimo pružiti podršku udrugama kao važnim partnerima Ministarstva turizma koje razmišljaju kreativno te u sinergiji s drugim dionicima kreiraju nove turističke proizvode, podižu kvalitetu ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu te u konačnici jačaju konkurentnosti cjelokupne hrvatske turističke ponude. U protekle tri godine sufinancirali smo četrdeset i četiri projekta jačanja strukovnih udruga u ukupnom iznosu od 6,3 milijuna kuna, a vjerujem kako će udruge i ove godine pokazati značajan interes te tako potaknuti daljnji razvoj inovativnosti i kvalitetno upravljanje destinacijama.“

Javni poziv za sve zainteresirane strukovne udruge otvoren je do 7. ožujka 2019. godine, a prijaviti se mogu one strukovne udruge u turizmu i/ili ugostiteljstvu koje statutom imaju utvrđeno djelovanje u području turizma i/ili ugostiteljstva. Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se prijavljenim projektima koji daju dodanu vrijednost djelatnicama/icima i članicama/članovima udruga i na taj način utječu na jačanje konkurentnosti ljudskih potencijala i, u konačnici, utječu na povećanje konkurentnosti turističkog proizvoda Hrvatske. Sredstva su namijenjena i za radionice za opću javnost s temama koje su u skladu s ciljevima javnog poziva.

Iznos zatraženih sredstava može biti od četrdeset do dvjesto tisuća kuna po pojedinom projektu, a prijavitelj može tražiti najviše do 70 posto vrijednosti projekta, s time da može prijaviti jedan program/projekt.

Provođenje projekta u partnerstvu je prihvatljivo, a partneri unutar ovog javnog poziva mogu biti udruge čije područje djelovanja je tematski vezano za projekt odnosno ciljeve javnog natječaja.

Kod odabira projekata, u obzir će se uzimati usklađenost sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. Prednost u sufinanciranju imat će prijavitelji koji za pripremu i provedbu projekta zapošljavaju najmanje jednu mladu nezaposlenu osobu odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području (do 30 godina) te jasno definiraju plan rada novozaposlene osobe tijekom provedbe projekta; za pripremu i provedbu projekta zapošljavaju najmanje jednu nezaposlenu osobu s invaliditetom odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području te jasno definiraju plan rada novozaposlene osobe s invaliditetom tijekom provedbe projekta; koji kandidiraju projekte jačanja ljudskih potencijala u cilju klasterskog udruživanja i imaju jednog ili više partnera u provedbi projekta.

Više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata nalazi se na web stranicama Ministarstva turizma.

Pisane vijesti