Otvoren 15. Croatia Boat Show u Splitu

Slika /arhiva/FAH-H4105678_cbs2.jpg

U splitskoj gradskoj luci u danas je otvoren 15. međunarodni sajam nautike Croatia Boat Show na kojem se do 23. travnja izlaže stotinjak plovila iz desetak zemalja. Direktor tvrtke Profectus, koja organizira ovaj sajam, Vicenco Blagaić, upozorio je kako je zbog gospodarske krize ovogodišnji sajam najmanji u zadnjih pet godina, navodeći izjave tvrtki koje su izlagale svoja plovila kako u zadnje dvije godine nisu prodali niti jedan brod. Prodaja plovila u Hrvatskoj je stala, a razlog tomu je, po njegovoj ocjeni, restriktivna porezna politika i gotovo potpuna nemogućnost financiranja kupnje brodova preko banaka.

Boško Ercegovac iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture iznio je podatak da je prošle godine od nautičkog sektoru uprihođeno oko 800 milijuna eura te da je Hrvatsku posjetilo oko 60.000 stranih jahti i brodica s ukupno oko 600.000 nautičara. Činjenica je da je mala brodogradnja u krizi, istaknuo je Ercegovac. Po njegovim riječima ulaskom Hrvatske u EU otvara se za nautički turizam novo tržište i nove mogućnosti, ali dolaze i nova pravila. Ulaskom u EU izjednačit će se prava i obveze hrvatskih i stranih nautičara. Za strane nautičare ukidaju se popisi osoba (na plovilima), što je do sada bio ograničavajući čimbenik daljnjeg razvoja nautike kod nas. Obveze će biti jednake za sve koji plove hrvatskim Jadranom, objasnio je Ercegovac.

Savjetnik u Ministarstvu turizma Ivo Bašić istaknuo je kako će do kraja ove godine u saborskoj proceduri biti zakonska regulative kojom će se nastojati olakšati investitorima i u natičkom sekotru. Podsjetivši da nautički turizam čini oko 10 posto ukupnog hrvatskog turističkog proizvoda, Bašić je istaknuo kako je potrebno ubuduće imati i učinkovitije statističko praćenje nautičkog turizma. Moramo malo bolje izanalizirati konkurentnost našeg nautičkog turizma i vidjeti čime nautičari nisu zadovoljni. Također je potrebno analizirati koja su to obilježja onih nautičara koji nikad nisu dolazili u Hrvatsku, kazao je Bašić. (Hina)



Pisane vijesti