Otvoren 11. Biograd Boat Show

Slika /arhiva/091022-bbshow-zk3.jpg
U marini Kornati u Biogradu u organizaciji tvrtke Ilirija d.d. pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Grada i Turističke zajednice Biograda na Moru danas je otvoren 11. nautički sajam Biograd Boat Show 2009.



Međunarodna smotra plovila i pripadajuće im opreme te usluga koja traje do 25. listopada, u svom je ovogodišnjem izdanju okupila rekordan broj izlagača, njih 185 te čak 240 novih i rabljenih plovila, priskrbivši si i ovoga puta epitet jednog od najvažnijih jesenskih nautičkih sajmova u Hrvatskoj.  Sajam je otvorio Mario Babić, ravnatelj Uprave za pomorski promet, pomorsko dobro i luke, izrazivši zadovoljstvo održavanjem sajma unatoč teškim recesijskim vremenima.
 


Nautički turizam bilježi porast usprkos recesiji, te je u prvih 9 mjeseci ove godine izdano 55.800 vinjeta, što je za 3,8 posto više nego godinu ranije, kazao je Babić.  Najavio je daljnju informatizaciju nautičkog sustava koja će omogućiti plaćanje vinjeta i prijavu posade s bilo kojeg kućnog računala u svijetu, što će još više doprinijeti jačanju nautičkog turizma u zemlji. U sljedećih deset godina planiramo izgradnju 15.000 novih vezova i to u naseljenim sredinama kako se ne bi devastirali otočni pejzaži, naglasio je Babić.
 


Predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević podsjetio je da je ta tvrtka 1975. godine izgradila prvu nautičku marinu na Jadranu te nabavila prvu vlastitu charter flotu, postavši pionir nautičkog turizma u Hrvatskoj. Od tada do danas izgrađena je marina Kornati s više od 800 vezova, a danas je svaki treći gost u gradu nautičar, dok od 150.000 nautičara koji posjete Zadarsku županiju jedna trećina posjeti marinu Kornati, dodavši kako je unatoč otežanim uvjetima poslovanja u 2009. godini broj nautičara u Biogradu u prvih devet mjeseci ove godine porastao za 20 posto, a noćenja za 35 posto.



Okupljene uzvanike na svečanom otvaranju pozdravio je i gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez zahvalivši im se na dolasku, obećavši i nadalje podršku grada Biograda sajmu.
Direktor 11. nautičkog sajma Biograd Boat Show Milan Šangulin naglasio je kako mu je izuzetno drago da se na ovogodišnjoj manifestaciji unatoč svjetskoj krizi okupilo rekordnih 185 izlagača.

Biograd na Moru, kolijevka hrvatskog nautičkog turizma, uspješno po 11. put održava ovaj sajam, istaknula je Ana Ilijić, načelnica za nautički turizam, dodavši kako nam je zajednički cilj jačanje nautičkog turizma u Hrvatskoj, te stoga Ministarstvo turizma cijeni napore organizatora u realizaciji sajma, posebno nastup hrvatskih izlagača i njihovih brodova.
 


Biograd Boat Show pokriva sve segmente nautike: marine, čarter tvrtke, brodograditelje i brodare. Za vrijeme održavanja sajma organizirana su tematska druženja, predavanja, sjednice, prezentacije kao i zabavne aktivnosti. Organizirane su i brojne regate, među kojima i Match Race Regata - gajete na latinsko lidro u organizaciji Udruge "Latinsko idro Murter-Betina" te Free for Fun - otvorena regata krstaša kao i regata s radio navođenim modelima jedrilica.


Pisane vijesti