Ministar Bajs otvorio ovogodišnje Dane hrvatskog turizma u Bolu na Braču

Slika /arhiva/091021-dht1.jpg

U procjenama za turističku 2010. treba biti oprezan, jer ni to neće biti laka godina za svjetski, pa ni hrvatski turizam, izazov je isti kao i za ovu godinu, ali se pravodobnim, odlučnim i ciljanima mjerama te ponovnom suradnjom javnog i privatnog sektora hrvatski turizam može dobro pripremiti i pokušati i iduće godine zadržati svoju međunarodnu konkurentnost, kazao je večeras u Bolu na Braču ministar turizma Damir Bajs otvarajući Dane hrvatskog turizma 2009.

U procjenama za turističku 2010. treba biti oprezan, jer ni to neće biti laka godina za svjetski, pa ni hrvatski turizam, izazov je isti kao i za ovu godinu, ali se pravodobnim, odlučnim i ciljanima mjerama te ponovnom suradnjom javnog i privatnog sektora hrvatski turizam može dobro pripremiti i pokušati i iduće godine zadržati svoju međunarodnu konkurentnost, kazao je večeras u Bolu na Braču ministar turizma Damir Bajs otvarajući Dane hrvatskog turizma 2009.



Dodavši da je i taj godišnji skup turističkih djelatnika, koji se u bolskom Bluesun hotelu Elaphusa održava do 23. listopada, prilika za rasprave i dogovore za što bolju pripremu iduće sezone, ministar je naglasio da ni ova sezona ne bi bila dobra da ju cijeli sektor nije odradio s maksimalnim zalaganjem. Pritom je istaknuo i da su dobrim rezultatima sezoni najviše pridonijeli strani turisti, koji čine 85 posto ukupnog turističkog fizičkog prometa, za razliku od brojnih drugih zemalja kojima je sezonu 'izvukao' domaći turizam.
 


Kazavši da će se među mjerama za iduću godinu sigurno ponoviti one udruženog oglašavanja, dalje ukidanje viznog režima (vjerojatno za Kinu i Indiju, uz Rusiju i Ukrajinu) te pojačati promocija na internetu, Bajs je najavio i da će se lagano krenuti u promjene ukupne promocije hrvatskog turizma i to prema tzv. lifestyle turizmu.
 


Pohvale hrvatskom turizmu za ovu sezonu danas su u Bolu uputili i predstavnici međunarodnih udruženja i institucija, među kojima je izvršni direktor iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO Frederic Pierret naglasio da je Hrvatska s oko 3 posto manje dolazaka u sedam mjeseci ove godine imala ipak nešto bolje rezultate od ostatka Europe gdje je taj pad bio oko 7 posto. U svijetu je pak u tom razdoblju jedino Afrika kao regija imala porast međunarodnih dolazaka od oko 4 posto, dok su svi drugi bili u minusu.



Ukupno je u sedam mjeseci ove godine po prvim podacima UNWTO-a svijetom putovalo 500 milijuna turista odnosno 40 milijuna ili 7 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine, kazao je Pierret. Ipak, stručnjaci UNWTO-ai dalje ostaju na prognozi da će do kraja ove godine pad u svjetskom turizmu biti oko 4 posto, čemu u prilog idu i nešto bolji rezultati u kolovozu i rujnu, što znači, kako je kazao, da možda počinje oporavak od krize.
 


Direktor španjolske turističko-konzultantske tvrtke THR Jörn Gieschen kazao je pak da je Hrvatska s porastom noćenja od 1 posto u devet mjeseci ove godine među rijetkima u svijetu. Smatra da se u Hrvatskoj dobro radi turizam, ali je i upozorio na potrebu strukturnih promjena u segmentiranju tržišta, proizvoda i promocije hrvatskog turizma. 



U sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma, prvi put se održava i sajam ekoloških proizvoda na kojem se predstavilo 20 izlagača certificiranih ekoloških proizvoda iz cijele Hrvatske. Ugovor o suorganizaciji toga sajma potpisan je s predstavnicima eko udruga, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Bjelovarsko-bilogorske županije te Bjelovarskog sajma kojemu je povjerena organizacija predstavljanja ekoloških proizvođača.



Ministar turizma Damir Bajs je posjetio izlagače na sajmu, te najavio kako će ministarstva turizma i poljoprivrede zajednički pripremiti kreditnu liniju kojom će se ekološkim proizvođačima hrane omogućiti lakša priprema za turističku sezonu i otvoriti mogućnosti plasiranja eko proizvoda za potrebe turizma.
 


Stoga je za drugi dan održavanja Dana hrvatskog turizma predviđen i okrugli stol o hrvatskim eko proizvodima za turizam, kojega organiziraju Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

 

Pisane vijesti