Otvaranjem obnovljene tvrđave Barone, Šibenik podiže turističku atraktivnost uz nastavak investicija

Slika /arhiva/sibenik-barone10879-v.jpg

Otvaranjem obnovljene tvrđave Barone krajem siječnja, Šibenik podiže turističku atraktivnost očekujući ove godine rast turističkog prometa uz nastavak investicija od oko 100 milijuna kuna, od čega oko 50 milijuna kuna u objekte i sadržaje otoka Obonjana koji bi trebali biti dostupni od ovog ljeta. Prema informacijama iz Grada Šibenika i od privatnih investitora, kada se ovogodišnjima dodaju lani započete investicije te one koje se planiraju natjecati za EU sredstva, dolazi se do iznosa većega od 160 milijuna kuna koji se na području grada Šibenika ulaže u turističku atraktivnost i infrastrukturu. "Šibenik turistički cvate, lani je bilo 8 posto više noćenja ili nešto više od 1,4 milijuna, a sve što namjeravamo učiniti ove godine samo je djelić onoga što još moramo napraviti kako bismo zadovoljili potražnju turista koji sve više otkrivaju bogatstvo povijesno-kulturnog nasljeđa grada", ističe šibenski gradonačelnik i predsjednik županijske TZ Željko Burić. Dodaje da u Šibeniku zimi nema prekida sezone te da turisti stalno dolaze.

Otvaranjem obnovljene tvrđave Barone krajem siječnja, Šibenik podiže turističku atraktivnost očekujući ove godine rast turističkog prometa uz nastavak investicija od oko 100 milijuna kuna, od čega oko 50 milijuna kuna u objekte i sadržaje otoka Obonjana koji bi trebali biti dostupni od ovog ljeta.

Prema informacijama iz Grada Šibenika i od privatnih investitora, kada se ovogodišnjima dodaju lani započete investicije te one koje se planiraju natjecati za EU sredstva, dolazi se do iznosa većega od 160 milijuna kuna koji se na području grada Šibenika ulaže u turističku atraktivnost i infrastrukturu.

"Šibenik turistički cvate, lani je bilo 8 posto više noćenja ili nešto više od 1,4 milijuna, a sve što namjeravamo učiniti ove godine samo je djelić onoga što još moramo napraviti kako bismo zadovoljili potražnju turista koji sve više otkrivaju bogatstvo povijesno-kulturnog nasljeđa grada", ističe šibenski gradonačelnik i predsjednik županijske TZ Željko Burić. Dodaje da u Šibeniku zimi nema prekida sezone te da turisti stalno dolaze.

Obnova tvrđava u kulturno-turističke svrhe

Jedna od lani započetih investicija vrijedna 10,5 milijuna kuna koja se za posjetitelje otvara na Noć muzeja 29. siječnja, je tvrđava Barone, što je druga obnovljena tvrđava-spomenik kulturne baštine u Šibeniku (nakon Svetog Mihovila) i koja sada s brojnim sadržajima postaje atraktivan izletnički lokalitet, uključujući visokotehnološki muzej koji koristi 'augmented reality' ili tehnologiju 'proširene stvarnosti', vidikovac, dječje igralište, gastro ponudu, suvenirnicu, amfiteatar i drugo.

Većina te investicije sufinancirana je iz EU-a, a ostatak iz Grada, iz kojeg ističu da se 29. siječnja otvara novi EU natječaj za obnovu i integriranje kulturne baštine na koji će prijaviti projekt revitalizacije još jedne tvrđave sa svog područja, Svetog Ivana čija je ukupna vrijednost oko 53 milijuna kuna.

"Buduća ponuda tvrđave Svetog Ivana bit će velik kvalitativni odmak od klasične ponude sunca i mora, što uz obnovu drugih šibenskih tvrđava i njihovim stavljanjem u turističku funkciju ide za tim da smanjimo sezonalnost i produljimo boravak turista u Šibeniku. To je u skladu s našom strategijom razvoja turizma u gradu oslonjenog na integraciji povijesno-kulturne baštine, najsuvremenijih tehnologija, kvalitetnog smještaja i druge ponude s ciljem kvalitetnog doživljaja destinacije", poručuje Burić.

Ističe da su da su u gradskom proračunu rezervirana sredstva za uređenje gradske plaže u Brodarici s čime se kreće uskoro, a ukupna investicija od oko 11 milijuna kuna bit će raspoređena u dvije proračunske godine.

"Plaža u Brodarici omiljeno je kupalište građana i gostiju, a kako je u neprimjerenom stanju kreće uređenje", kaže Burić naglašavajući da je trenutno u realizaciji i rekonstrukcija nekadašnjeg kina Odeon, vrijedna između 11 i 12 milijuna kuna, većinski financirana iz gradskog proračuna i potpomognuta sredstvima Ministarstva kulture.

"Obnovljeno kino Odeon služit će od ove godine za filmske i kazališne predstave te kulturno-glazbene događaje, ali i za konferencije i kongrese, te će biti naš svojevrsni manji kongresni centar, jer kongresni gosti dolaze cijele godine i od toga će imati koristi šibenski ugostitelji, iznajmljivači i hotelijeri", smatra Burić.

Novi smještaj i sadržaji na Obonjanu i hoteli u središtu grada

Jednu od najvećih privatnih investicija ove godine na šibenskom području poduzima operativna kompanija Gratiotus (s britanskim i domaćim investitorima) od oko 50 milijuna kuna na otoku Obonjan gdje su nedavno krenuli građevinski radovi kao prva faza infrastrukturnog osposobljavanja otoka. Riječ je o gradnji i opremanju novih te adaptaciji i uređenju postojećih objekata za smještaj, ugostiteljstvo i zabavne sadržaje.

Iako su planovi za broj smještajnih jedinica za sezonu 2016. smanjeni u odnosu na prvobitne, zbog lošeg stanja infrastrukture prilikom detaljnih analiza lokacije, ipak se i dalje planira ispunjenje kvote od oko 1.500 gostiju tjedno već u ovoj sezoni dok bi se iduće godine njihov broj povećao za oko 50 posto.

Investitori iznova poručuju da im ideja nije 'betoniranje' Obonjana već stvaranje nove ponude odmorišno-rekreativnog održivog turizma temeljenog na umjetnosti, glazbi, wellnessu, gastronomiji, tehnologiji i drugom.

U pripremi je i gradnja hotela s pet zvjezdica i osam apartmana u staroj palači Divnić u središtu grada, kao i luksuznog gradskog boutique hotela s 50-ak soba vrijednosti investicije oko 26,2 milijuna kuna (oko 3,5 milijuna eura) na mjestu aneksa hotela Krka koji je na prostoru nekadašnje zgrade Rivijere koja bi se uskoro trebala rušiti.

Iz Grada najavljuju i investiciju britanske Woodsford grupe u gradnju integriranog stambenog naselja na padinama Gomiljaka, te švicarskog holdinga TFI u projekt Novi Šibenik koji podrazumijeva novi mali gradić-turističko naselje s brojnim sadržajima, od luksuznog hotela do vila s vrtovima, dječjeg vrtića, škole, trgovina i ambulante.

(Hina)



Pisane vijesti