FOS Zagreba: Obiteljski smještaj s velikim rastom pružatelja usluga i turističkog prometa

Slika /arhiva/160128_zagreb1.jpg

U Zagrebu se sve više ljudi okreće mikroturističkom poduzetništvu i pružanju usluga smještaja turistima u svojim stanovima i kućama, krajem prošle godine bilo ih je oko 950 ili 40 posto više nego godinu prije s ukupno gotovo 3.500 kreveta, a očekuje se i njihov daljnji rast kako raste turizam grada. Te i druge podatke u četvrtak je na 2. forumu obiteljskog smještaja (FOS) grada Zagreba iznio direktor sektora općih i pravnih poslova Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Luka Benko.

Forum, koji je okupio više od 150 zagrebačkih pružatelja obiteljskog (privatnog) smještaja, organizirali su Hrvatska gospodarska komora (HGK) i njezina Zajednica obiteljskog turizma (ZOT) sa zagrebačkom sekcijom.

"Privatni ili obiteljski smještaj u Zagrebu je prošle godine ugostio 104,4 tisuće turista, koji su ostvarili 271 tisuću noćenja, što su porasti od čak 36 odnosno 47 posto u odnosu na 2014. To pokazuje da je porast jedinica tog smještaja usklađen i s turističkom potražnjom te da je prepoznat pogotovo među stranim turistima", naglasio je Benko dodajući da je porastao i udjel tog smještaja u ukupnim turističkim dolascima i noćenjima u Zagrebu, na 10 odnosno 15 posto.

Važnost tog smještaja za zagrebačku turističku ponudu i njegov rast istaknule su i predsjednica sekcije Zajednice obiteljskog turizma Zagreba Danijela Čavlović i njezina zamjenica Maja Novak. One su i pružateljice usluga privatnog smještaja u vlastitim nekretninama koje su, kako kažu, dokaz da se od toga može lijepo živjeti ako se u tome čovjek nađe, stalno ulaže trud, znanje i 'nešto' novca' te prati trendove.

"Važno je da smo što bolje organizirani i umreženi, tako se i na ovom Forumu mnogi sreću i razmjenjuju iskustva i informacije, pomažemo jedni drugima, a još je važnije da smještaj koji pružamo turistima bude što kvalitetniji, atraktivniji i autohtoniji i da smo prije svega dobri domaćini, jer se jedino tako to isplati raditi", kažu Čavlović i Novak. Dodaju i da se u zadnjih godinu-dvije povećalo i zanimanje banaka za kreditiranjem mikropoduzetnika u turizmu, pa i obiteljskog smještaja.

To su potvrdili i direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić te predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedjeljko Pinezić naglasivši da je situacija s kreditiranjem pružatelja obiteljskog turističkog smještaja nešto bolja nego prije te da sada i banke, kao i državne institucije, bolje shvaćaju važnost tog segmenta.

"Do sada su te pružatelje usluga smještaja zvali svakakvim nazivima, a sada ni iznajmljivač više nije korektno jer su to zapravo mikropoduzetnici u turizmu koji se obiteljski bave ugostiteljskom djelatnošću, koja podrazumijeva i smještaj, te koji u ukupnom turističkom fizičkom prometu u Hrvatskoj pridonose s oko 40 posto, a turističkim prihodima s oko 1,4 milijarde eura te državnom proračunu s više od 150 milijuna kuna od paušalnog poreza", istaknuo je Pinezić.

Iznio je i podatke da se u Hrvatskoj više od 67 tisuća domaćinstava s oko 200 tisuća osoba bavi pružanjem usluga smještaja turistima, od čega prosječno godišnje po domaćinstvu ostvaruju oko 50 tisuća kuna. To je, po ocjeni Pinezića, relativno dobar prihod po obitelji u sadašnjoj hrvatskoj situaciji.

Smatra da obiteljskom smještaju treba dati dodatne potpore svih vrsta, brendirati ga kao autohtonu i jedinstvenu ponudu u Europi i šire, što će sigurno dovesti do još većeg samozapošljavanja u tom segmentu i stavljanja u funkciju naslijeđenih a još neiskorištenih nekretnina.

"Mi nismo iznajmljivači nekretnina nego domaćini i savjetnici našim gostima i želimo biti i bolji, poput onih koji to rade najbolje u Europi, Švicarci, Austrijanci i Bavarci, te pridonijeti poboljšanju standarda i življenja u zajednici i što je i važnije ostanku mladih", zaključio je Pinezić.

(Hina)



Pisane vijesti