Osam mjeseci sezone - stabilan rast hrvatskog turizma

Slika /arhiva/080911-dbajs1w.jpg

Na današnjoj je konferenciji za novinare ministar turizma Damir Bajs iznio podatke o tijeku i učincima turističke sezone u osam mjeseci ove godine, napomenuvši kako se ona kreće u okviru očekivanja.
Iznoseći procjene o budućim kretanjima u turizmu, ministar Bajs je 2009. godinu označio godinom iskušenja u konkurentnosti hrvatskog turizma, uz najavu kako će i Ministarstvo turizma provedbom i razradom strategija i usmjeravanjem poticaja turističkom razvoju održati stabilan rast ovoga sektora.
Prema prvim, neslužbenim podacima, turistička sezona i dalje bilježi pozitivan trend, pa je u kolovozu zabilježeno 2,8 milijuna dolazaka turista, što je rast od 3 posto, a ostvareno je 18,4 milijuna noćenja.
Ukupno je u ovih osam mjeseci zabilježeno 8,7 milijuna dolazaka turista i 49,9 milijuna noćenja.

Na današnjoj je konferenciji za novinare ministar turizma Damir Bajs iznio podatke o tijeku i učincima turističke sezone u osam mjeseci ove godine, napomenuvši kako se ona kreće u okviru očekivanja.

Iznoseći procjene o budućim kretanjima u turizmu, ministar Bajs je 2009. godinu označio godinom iskušenja u konkurentnosti hrvatskog turizma, uz najavu kako će i Ministarstvo turizma provedbom i razradom strategija i usmjeravanjem poticaja turističkom razvoju održati stabilan rast ovoga sektora.

Predviđanja Vladinog Programa pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku 2008. o mogućem turističkom prometu na razini 2007. s mogućnošću povećanja do 3 posto i povećanju vrijednosnih učinaka za 3 do 5 posto, i dalje se ostvaruju.

Naime, prema prvim neslužbenim podacima HTZ-a za prvih 8 mjeseci ove godine, ukupni je porast turističkog prometa 3 posto, te turističkih noćenja 4 posto, što je u okvirima predviđenih kretanja.

Prema prvim, neslužbenim podacima, turistička sezona i dalje bilježi pozitivan trend, pa je u kolovozu zabilježeno 2,8 milijuna dolazaka turista, što je rast od 3 posto, a ostvareno je 18,4 milijuna noćenja.

Ukupno je u ovih osam mjeseci zabilježeno 8,7 milijuna dolazaka turista i 49,9 milijuna noćenja. Domaćih je gostiju bilo 1,1 milijun, što je rast od 3 posto u odnosu na lani te isto toliki porast broja stranih gostiju, kojih je bilo 7,6 milijuna.

Najveći je broj noćenja ostvarila Istarska županija, s 2,3 milijuna turista (rast 2%) koji su ostvarili 16,1 milijun noćenja (rast 4%). Najveće povećanje broja dolazaka turista ima Splitsko-dalmatinska županija ( 8%), dok najveće povećanje broja noćenja bilježi Zadarska županija (rast 6%).

Na prvom su mjestu po broju noćenja njemački turisti (1,2 milijuna dolazaka, na razini prošle godine i 9 milijuna noćenja, rast 2%).

Nadalje, najevći je porast broja turista iz Japana (96% više dolazaka i 77% više noćenja), Poljske (34% više dolazaka i 41% više noćenja), Srbije (17% više dolazaka i 24% više noćenja), te Nizozemske (13% više dolazaka i 17% više noćenja) i Litve (27% više dolazaka i 15% više noćenja).

Prema službenoj evidenciji Ministarstva turizma, na dan 1. rujna ove godine imamo ukupno 122 hotela s 4 zvjezdice, što je 2,2 puta više nego lani (tada ih je bilo 55), dok je 16 hotela 5 zvjezdica, ili 7 više nego prošle godine.

Povećanje broja visokokvalitetnih hotela posljedica je sustavnog pristupa u izradi i primjeni propisanih standarda te u vezi s time stalnog investiranja u hotele, a sve u cilju bolje tržišne pozicije hotelske industrije.  Istodobno, još 18 je hotela u postupku dobivanja 4 zvjezdice, a još ih 7 čeka kategorizaciju na 5 zvjezdica.

Nadalje, prema podacima FINA-e prihodi od hotela bilježe za prvih 6 mjeseci porast od 6,4 posto.

Porast je zabilježen i u prometu zračnih luka (od 2 do 35% porasta turističkog prometa), Jadrolinije (7% više putnika i 5% više vozila u odnosu na prošlu godinu), cestovnom prometu (10% više vozila prošlo je u prvih 8 mjeseci hrvatskim autocestama).

Nastavak trenda rasta u svim ovim segmentima rezultat je aktivne promotivne aktivnosti Ministarstva turizma i HTZ-a, programskih aktivnosti Ministarstva u funkciji poticanja razvoja turizma, te investicija (ukupna ulaganja u hrvatski turizam premašila su u ovoj godini 7 milijardi kuna, od toga je više od 3,5 milijarde kuna investicija u postojeće objekte, izgradnju novih te stavljanja u funkciju postojećih objekata, kao i 3,5 milijardi kuna ulaganja županija i TZ županija).



Pisane vijesti