Oporavak grčkog turizma sa 17 posto više stranih turista

Slika /arhiva/unwto-logow.jpg

Nakon više godina pada i loših rezultata, grčki turizam se prošle i posebice u ovoj godini oporavlja zabilježivši u prvoj polovici ove godine 17 posto više dolazaka stranih turista, najviše iz Njemačke i Velike Britanije.

Najnoviji su to podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO iz koje ističu da je za oporavak grčkog turizma velikim dijelom zaslužna politička potpora turističkom sektoru, uključujući pojednostavljenje procedure za dobivanje viza za poticanje putovanja u Grčku, smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) hotelima i za turističke usluge te potpore kruzer industriji.

Grčka je već prošle godine stopu PDV-a za turizam odnosno smještaj smanjila s 13 na 6,5 posto, što se pozitivno odrazilo na cijeli sektor jer je dijelom došlo do smanjenja cijena, a povećanja zapošljavanja i općenito gospodarske aktivnosti i konkurentnosti.

To je ujedno dobra poruka svim drugim zemljama koje razvijaju turizam, ističe glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai. Grčka je politika, dodaje, prepoznala turizam kao 'lokomotivu' gospodarskog oporavka nakon šest godina recesije te je donoseći za njega konkurentne mjere utjecala i na privatni turistički sektor da se lakše prilagodi brzim promjenama na tržištu.

Rifai kaže i da je ovogodišnjim rastom dolazaka stranih turista Grčka pobjednica na Mediteranu i znatno iznad prosječnog, 7 postotnog rasta turističkih dolazaka u regiji južne Europe.

Očekuje se da će ove godine Grčka dodatno konsolidirati i premašiti vrlo pozitivan učinak svog turizma iz prošle godine kada ju je posjetilo 18 milijuna stranih turista ili 16 posto više nego 2012., a od kojih je uprihodovano 16 milijardi američkih dolara ili 13 posto više. (Hina)



Pisane vijesti