Opatijska Ugostiteljska škola otvara još jedan razred kuhara

Slika /arhiva/opatija-by-bd.jpg

Ministarstvo turizma uvidjelo je prije nekoliko godina da se smanjuje interes za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, te je stoga osmišljen program poticaja upisa u škole i stipendiranja učenika upravo za ova zanimanja, a istodobno se ulagalo i u uređenje školskih kabineta za praktičnu nastavu. Danas su uglavnom škole za kuhare, konobare i slastičare popunjene već na prvom upisnom roku.

Kao što naši turistički djelatnici, pa i sam ministar turizma Damir Bajs, često ističu, manje je vremena potrebno za izgradnju kvalitetnog turističkog objekta nego što je potrebno za osposobljavanje kvalitetnog kadra koji će u njemu raditi. Među najtraženijim djelatnostima u ovom sektoru danas su, bez sumnje, kuhari, što, između ostalog, potvrđuju i statistike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Petstotinjak učenika prima stipendiju, a u više od pedeset posto strukovnih škola uspjeli smo u suradnji s lokalnom zajednicom i županijama urediti školske kabinete. Uspjeli  smo učenicima dočarati i približiti ljepote ovih zanimanja. Ukupna stipendija za učenike iznosi tisuću kuna, a za studente 1600 kuna, od čega Ministarstvo turizma pokriva polovicu iznosa, a ostatak gospodarski subjekti ili županijske obrtničke komore, čime smo istaknuli važnost ulaganja u budući kadar – rekao je Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma u opatijskoj Ugostiteljskoj školi, gdje su se okupili ravnatelji svih strukovnih škola na području  Primorsko-goranske županije.

S obzirom na to da su lani u prvom upisnom krugu bila popunjena sva zanimanja, od ove godine otvorit će se još jedno razredno odjeljenje kuhara, istaknuli su predstavnici Ugostiteljske škole Opatija.

 



Pisane vijesti