Opatija prezentirala svoju turističku ponudu u Beču

Slika /arhiva/200315_becc1.jpg

''Želimo dinamizirati i podignuti svoju dosadašnju suradnju s gradom Bečom i austrijskim turističkim tržištem na višu razinu i to, između ostalog, putem konkretnih projekata kao što su Bečki tjedan s Bečkim balom u rujnu ove godine kao i proljetni Bečki vikend u Opatiji, koji upravo ovdje dogovaramo za 2016. godinu'', rekao je Ivo Dujmić, gradonačelnik grada Opatije na današnjoj prezentaciji opatijskih turističkih sadržaja i ponude održanoj u bečkom Kursalonu. Uz uzvanike i poslovne ljude  iz  Austrije i Hrvatske na skupu, na kojem su opatijske gastro i eno specijalitete predstavili Liburnia Riviera Hoteli, Milenij hoteli, Vienna International, Grand hotel  Adriatic, hotel Bevanda, hotel Villa Kapetanović i koncern Agrokor kao i učenici Ugostiteljske škole u Opatiji, sudjelovali su i Zlatko Komadina,župan Primorsko-goranske županije te Branimir Lončar, konzul Republike Hrvatske u Republici Austriji.

Zahvaljujući Renati Brauner, zamjenici gradonačelnika grada Beča na dosadašnjoj podršci, Dujmić je podsjetio na povijesnu tradiciju i povezanost Opatije s Bečom koja je i započela svoju 170 godišnju tradiciju turizma kao austrijsko rivijera i zimsko odmaralište zahvaljujući blagim zimama i ljekovitim učincima stalne cirkulacije zraka.

Danas okosnicu ponude čini 7500 ležajeva, od čega 5000 u 32 opatijska hotela te 2500 ležajeva u kućama za odmor, apartmanima i sobama te više od 60 kongresnih prostora. Sve to na 30 kilometara opatijske rivijere, koju uz Opatiju, čine turistička mjesta Ičići, Lovran, Medveja i Mošćenička Draga te povijesni gradići Veprinac, Mošćenice i Brseč sa zaleđem te Kastav i Matulji.

Uz Bečki tjedan i Bečki vikend Dujmić je najavio i nekoliko vrhunskih događanja kao što su završetak međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, festival RetrOpatija i Solo positivo, festival glazbeno-dokumentarnog filma te daljnji razvoj turizma zdravlja, koji je zahvaljujući Beču i stvorio od Opatije, uz Nicu i Biarritz, jednu od tri tada prepoznate europske mondene destinacije.

Novi razvojni turistički ciklus, istaknuo je Dujmić, temelji se na realizaciji niza razvojnih projekata, posebice  proširenju opatijske luke, izgradnji kulturno-turističkog centra, natkrivanju Ljetne pozornice, uređenju kupališta Slatina i Lido, završetku izgradnje hotela Navis, uređenju botaničkog vrta Amerikanski vrtovi te projektu izgradnje žičare na Učki.

Austrijski gosti s ostvarenih 68 tisuća dolazaka i 260 tisuća noćenja, što čini 15 posto ukupnih noćenja, predstavljaju najvažnije tržište Opatije i Opatijske rivijereNa razini Hrvatske s milijun dolazaka i šest milijuna noćenja, Austrijanci po broju gostiju ulaze među prva tri i to odmah iza njemačkih i slovenskih gostiju.

''Očekujemo da naši austrijski prijatelji prepoznaju naše daljnje razvojne napore, jer, slobodno to mogu  reći, Opatija i Beč se vole – oduvijek“, zaključio je Dujmić.



Pisane vijesti