Opatija - otvoren Hrvatski muzej turizma

Slika /arhiva/071114-mesic-turizm2.jpg

Hrvatski muzej turizma otvoren je danas u Opatiji u Villi Angiolini u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića, ministra financija Ivana Šukera i opatijskog gradonačelnika Amira Muzura.

Uređenje muzeja u jednakim su omjerima financirali Grad Opatija i Vlada RH.

Vila je u vlasništvu gradske uprave, a muzej će taj prostor koristiti bez naknade. Programe muzeja, među kojima će biti izložbe, stručni i tematski projekti, također će u jednakom omjeru financirati osnivači. Ovdje će biti sakupljena, izložena i stručno vrjednovana turistička baština u obliku muzejskih izložaka, fotografija i filmova.

Opatijski gradonačelnik Muzur rekao je da je ovo prvi muzej takvoga tipa u široj regiji. Najavio je skoro preuređenje obližnjeg kupališta gdje će biti kupališni muzej, zatim rasadnika u parku u blizini Ville Angioline te postavljanje još nekoliko manjih zbirki po cijeloj Opatiji u sklopu Muzeja turizma.

Ministar Šuker je rekao da ovaj muzej pokazuje da je Hrvatska odavno dio Europe. Ocijenio je da su turistički stručnjaci na lokalnoj razini dobro znali što treba činiti za razvoj turizma, te kako nam se, da se više slijedio njihov primjer, ne bi dogodila "betonizacija" obale.

Ustvrdivši kako još nije kasno za novi početak, Šuker je rekao da primjer Opatije, njezinih gradskih čelnika i ovoga muzeja pokazuje smjer kojim se mogu kretati i drugi turistički gradovi u zemlji. Najavio je ulaganja Vlade u sami muzej i njegove projekte.

Predsjednik RH Stjepan Mesić rekao je da je muzej bitan kao način čuvanja uspomene na vrijeme kada se kod nas tek počeo razvijati turizam. Postali smo moćna turistička sila u Europi, a očekujemo postati još moćniji, rekao je.

U ovom će se muzeju moći vidjeti što je u turizmu bilo, što je sada, ali i što će biti, naveo je predsjednik.

Jutros uoči otvaranja, muzej je obišao i predsjednik Vlade Ivo Sanader uz vodstvo v.d. ravnateljice muzeja Mirjane Kos-Nalis.

Sanader je rekao da je Opatija hrvatski brand u turizmu te da zaslužuje ovakav muzej. Rekao je da je muzej turizma jedan od zajedničkih projekata koje je Vlada napravila zajedno s opatijskim čelništvom te je najavio i izgradnju opatijske zaobilaznice u cilju rješavanja prometnih gužvi. (Hina)



Pisane vijesti