Okrugli stol za proizvođače autohtonih proizvoda

Slika /arhiva/eu_flag.jpg
Europarlamentarac Tonino Picula u petak je u Šibeniku organizirao okrugli stol i radionicu o temi zaštite izvornosti hrvatskih autohtonih proizvoda pod nazivom 'Zaštitimo autohtone proizvode', praćene prodajnim sajmom na kojem su se predstavili proizvođači s područja Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.
 
Govoreći ovom prigodom pred predstavnicima proizvođača Picula je istaknuo kako je, baveći se politikom, shvatio da turistima koji dolaze u Hrvatsku moramo ponuditi puno više od mora, sunca i pijeska.
 
Hrvatska mora razviti paletu proizvoda koja će doista postati trajna uspomena i navika da ljudi ponesu sa sobom sve ono što su okusili i popili, poručio je domaćin i organizator okruglog stola i radionica u Šibeniku.
 
Na okupljanju proizvođača autohtonih proizvoda kakvo je Picula, prije Šibenika, organizirao u Dubrovniku, te u Europskom parlamentu u Bruxellesu, europarlamentarac je naglasio kako je osnovni cilj događanja povezivanje proizvođača kako međusobno, tako i sa stručnjacima koji rade na tom pitanju te opremanje adekvatnim alatima i informacijama za uspostavljanje kvalitetne i održive proizvodnje.
 
Svrha ovog seminara je da se pomogne onima koji ovise o kvaliteti svog proizvoda s plasmanom na tržište, jer o tim proizvodima svi ovisimo, kazao je Picula, dodajući kako bi volio da i država uvidi u kolikoj mjeri ovisi o svojim proizvođačima, te kako bez njih neće biti izlaska iz krize.
 
Picula je izrazio nadu da će i šibenski seminar doista biti jedna vrsta novog zraka, novog svjetla u iznimno važnoj priči, koja je vrijedna 15 milijardi eura, kolika je cijena tržišta zaštićenih prehrambenih proizvoda, te da i naši proizvodi ovdje nađu mjesto.
 
Ana Marušić Lisac iz Biotechnicona, jedna od govornica na okruglom stolu istaknula je kako su hrvatski proizvodi proizvodi s potpisom, no kako ipak za njih sami moramo naći mjesto na vrlo zgusnutim europskim policama.
 
Na okruglom stolu danas je istaknuto kako je krčki pršut kao izvorni proizvod registriran 14. travnja te kako trenutno imamo još dva proizvoda u postupku zaštite na nacionalnoj razini – meso istarskog goveda i međimursko bučino ulje.
 
Božica Rukavina, predstavnica Ministarstva poljoprivrede istaknula je kako se također sprema dokumentacija za Europsku komisiju za pašku janjetinu, te šoltansko, krčko istarsko ekstra djevičansko i korčulansko maslinovo ulje, ali i za varaždinsko zelje koje je još u fazi razmatranja od strane Komisije. (Hina)


Pisane vijesti