Okrugli stol "Kultura u turizmu, turizam u kulturi"

Slika /arhiva/vz_kultura_turizma1712.jpg

Kako bi potaknula međusektorsku suradnju kulture i turizma, Turistička zajednica grada  Varaždina organizirala je okrugli stol Kultura u turizmu, turizam u kulturi, održanom 17. prosinca u varaždinskom kazalištu, na kojem je sudjelovao i pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić.

Skup je otvorio zamjenik gradonačelnika Varaždina Vjeran  Radelić koji je istaknuo komponentu održivosti koju turizam unosi u projekte u kulturi, dok je direktorica Turističkog ureda TZ grada Varaždina Branka Tropp sudionike okruglog stola upoznala s pozicijom Varaždina u razvojnoj perspektivi hrvatskog turizma te kulturnim turizmom kao globalnim uzlaznim trendom i jednim od prioriteta Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020.  godine te predložila aktivnosti koje bi kratkoročno mogle dovesti do bolje iskoristivosti resursa i povećanja turističkog prometa.

Pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić izložio je mogućnosti financiranja projekata kulturnog turizma kroz europske fondove te naglasio da se od 2015. turizmu kao horizontalnom prioritetu otvaraju široke mogućnosti razvoja. Turistički projekti moći će se financirati kroz široku lepezu  operativnih programa, a u konačnici će visina povučenih sredstava  ovisiti o održivosti projektnih prijedloga i sposobnosti pojedinih organizacija da kvalitetno provode projektne aktivnosti.

Predstavnik Ministarstva kulture Mladen Špehar prisutnima je prezentirao aktivnosti ovog ministarstva na sufinanciranju kulturnih projekata, a Bruno Hladnik iz turističke agencije Globtour Event demonstrirao je kulturno turistički proizvod koji na tržištu ostvaruje pozitivne rezultate. Primjere dobre prakse spajanja turizma i kulture iz Austrije i Portugala predstavila je Snježana Boranić Živoder s Instituta za turizam.

U drugom se dijelu okruglog stola razvila rasprava koja je obuhvaćala teme od financiranja kulturnih udruga od strane Grada Varaždina do radnog vremena Gradskog muzeja, a dotaknuta su i konkretna područja razvoja kulturno turističkog proizvoda, kao što je turistička valorizacija bibliotečnog blaga varaždinskog franjevačkog samostana.

Okrugli stol  Kultura u turizmu, turizam u kulturi pokazuje da je, unatoč suradnji u kreaciji tržišno atraktivnog turističkog proizvoda, najveći izazov u percepciji turizma kao vanjskog tijela, a ne kao jedne od osnovnih aktivnosti koja kroz generiranje prihoda može doprinijeti poboljšanju osnovnih djelatnosti kulturnog sektora. Još se jednom nametnuo i problem financiranja i sufinanciranja kulturnih aktivnosti u gradu Varaždinu, ali i potreba prilagođavanja  cijelog kulturnog sektora novim modelima financiranja.

Okruglim je stolom započet dijalog koji će sigurno doprinijeti boljem razumijevanju turizma i turističkog tržišta, kao i razvoju  Varaždina kao kulturno turističke destinacije.



Pisane vijesti