Okrugli stol: Automoto sport i grobnički automotodrom strateški važni za turizam

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/automotodrom_grobnik.JPG

U sklopu obilježavanja 40 godina Automotodroma Grobnik u srijedu održan okrugli stol "Automoto sport i turizam", na kojemu je istaknuto da automoto sport treba biti snažan motivator dolaska turista na Kvarner te da je grobnička staza sportska, ali i vrijedna turistička atrakcija, strateški važna za Hrvatsku.

Predsjednik Moto kluba Kvarner i predsjednik Nadzornog odbora Automotodroma Grobnik Mladen Črnjar rekao je da je prošlo 40 godina od izgradnje automotodroma, kada više nije bilo mogućnosti da se na Preluku u Rijeci i dalje odvijaju manifestacije svjetskog značaja. Mnoge su se stvari u međuvremenu događale, a mi smo očuvali ovaj objekt, dodao je.

Črnjar je rekao da u Automotodromu Grobnik nastoje održati objekt na životu, da se radi i privređuje, te da žele široj javnosti ukazati da automoto sport i manifestacije mogu značajno utjecati na razvoj turizma. 

Perspektiva razvoja je dobra, rekonstruirali smo pistu i neke objekte kako bismo mogli i dalje održavati manifestacije. Cilj nam je razvijati automanifestacije i dovesti autoindustriju, jer bi to pokrenulo razvoj nekih drugih djelatnosti, rekao je Črnjar.

Črnjar je najavio da će se u sklopu obilježavanja 40. obljetnice održati još nekoliko događaja, a posebno je najavio Svjetsko prvenstvo motora s prikolicom, koje će se na grobničkom automotodromu održati od 7. do 9. rujna.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov kazala je da je automotodrom komparativna prednost Kvarnera i motiv dolaska dijela turista, posebice u predsezoni i posezoni.

Predsjednik Hrvatskog motociklističkog saveza Stjepan Peršin naveo je da taj savez ima više od 520 vozača te da u motosportu sudjeluju vozači iz 18 županija. Posebno cijenimo klubove koji organiziraju svjetska i druga prvenstva, što čini klub Kvarner, rekao je ističući da je na Kvarneru okosnica hrvatskog moto sporta.

Načelnica Općine Čavli, na čijem se području nalazi automotodrom, Ivana Cvitan Polić istaknula je da lokalna samouprava ne može sama nositi teret takvog objekta.

I zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić smatra da grobnička pista mora biti od strateškog interesa za Hrvatsku, da joj treba vratiti sjaj i najveće utrke.

Govoreći o potrebnim ulaganjima, koja bi, po nekim procjenama, mogla rasti i do 30 milijuna eura,  zamjenik župana je kazao da je moguće rješenje i u tome da se dio boravišne pristojbe usmjeri u sportsku infrastrukturu, u svrhu razvoja turizma.

Okrugli stol organizirali su Moto klub Kvarner, Turistička zajednica Kvarnera i opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a počasna pokroviteljica je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

(Hina)

Ostale vijesti