Oko 50 posto Hrvata odmara se izvan mjesta boravka

Slika /arhiva/logo-gfkgif

Po istraživanju instituta Gfk prošle je godine višednevan odmor izvan mjesta stanovanja planiralo 61 posto, a planove je ostvarilo 49 posto hrvatskih građana, dok  ih zimski odmor, iako je sve popularniji, uopće ne planira gotovo 90 posto.  

Od 10 posto građana koji su odmor planirali zimi 2006./2007. manje od četiri posto ostaje u Hrvatskoj, a ostalih oko 250 tisuća odabralo je neku drugu zemlju.

Ti se postoci kreću u uobičajenu okviru pa tako i u tekućoj godini odlazak na odmor planira oko 60 posto, a čak oko 40 posto građana nikad i ne kani otići na odmor izvan mjesta stalnog boravka.

Na odmor izvan mjesta stanovanja u 2006. najviše ljudi, 70 posto, otišlo je iz najvećih gradova, Zagreba, te naselja s više od 100 tisuća stanovnika; po dobi 66 posto su mladi između 15. i 34. godine, od kojih 68 posto nije u braku i oko 65 posto je zaposleno. 

Gfk na temelju prikupljenih podataka zaključuje da korištenje godišnjeg odmora općenito raste s rastom stupnja naobrazbe i primanjima, a sve je popularnije i višekratno korištenje odmora, koje preferira gotovo četvrtina odraslih.

Istraživanje je provedeno krajem prosinca 2006. anketom po kućanstvima, na uzorku od tisuću građana u dobi iznad 15 godina. (Hina)



Pisane vijesti