Oko 2 milijarde kuna investicija u turizam u 2013. godini

Slika /arhiva/w130129-pressmint_001.jpg

Ulaganja privatnog i javnog sektora te malih i srednjih poduzetnika u turizam u 2013. godini iznosit će oko 2,6 milijarde kuna. Od toga će ulaganja privatnog sektora iznositi oko 2 milijarde kuna, javnog sektora oko 200 milijuna kuna, a malog i srednjeg poduzetništva oko 400 milijuna kuna. Prema anketi koju je provelo Ministarstvo turizma o ulaganjima najvećih hotelijerskih kuća u Hrvatskoj u ovoj godini, najveću investiciju, od 388 milijuna kuna, najavio je HUP Zagreb koji će, zajedno s društvom Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. Mlini, uložiti u izgradnju novih te rekonstrukciju postojećih hotela. Ulaganja od 261 milijun kuna najavio je Istraturist Umag, a od 240 milijuna kuna Maistra Rovinj. Po visini ulaganja u ovoj godini slijede Arenaturist Pula, Valamar (Riviera Adria d.d. iz Poreča i Dubrovnik Babin kuku d.d.), Turisthotel Zadar, Solaris Šibenik, Jadranski luksuzni hoteli, Plava Laguna i Imperial Rab. „Brojke o već započetim i planiranim investicijama u ovoj godini, prikupljene putem ankete od najvećih turističkih tvrtki, dokazuju aktivnosti turističkog sektora i u 2013. godini“, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić.

Ulaganja privatnog i javnog sektora te malih i srednjih poduzetnika u turizam u 2013. godini iznosit će oko 2,6 milijarde kuna. Od toga će ulaganja privatnog sektora iznositi oko 2 milijarde kuna, javnog sektora oko 200 milijuna kuna, a malog i srednjeg poduzetništva oko 400 milijuna kuna.

Prema anketi koju je provelo Ministarstvo turizma o ulaganjima najvećih hotelijerskih kuća u Hrvatskoj u ovoj godini, najveću investiciju, od 388 milijuna kuna, najavio je HUP Zagreb koji će, zajedno s društvom Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. Mlini, uložiti u izgradnju novih te rekonstrukciju postojećih hotela. Ulaganja od 261 milijun kuna najavio je Istraturist Umag, a od 240 milijuna kuna Maistra Rovinj. Po visini ulaganja u ovoj godini slijede Arenaturist Pula, Valamar (Riviera Adria d.d. iz Poreča i Dubrovnik Babin kuku d.d.), Turisthotel Zadar, Solaris Šibenik, Jadranski luksuzni hoteli, Plava Laguna i Imperial Rab.

„Brojke o već započetim i planiranim investicijama u ovoj godini, prikupljene putem ankete od najvećih turističkih tvrtki, dokazuju aktivnosti turističkog sektora i u 2013. godini“, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić. Nakon povoljnijih uvjeta kreditiranja turističkih projekata u 2012. godini, koji su se provodili u suradnji Ministarstva turizma i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR),  posebne uvjete kreditiranja dogovoreni su i za 2013. godinu, i to uz kamatnu stopu od 2,3 i 5 posto. Uz to, po uzoru na kreditne uvjete namijenjene velikim poduzetnicima, u pripremi je i nova kreditna linija za male i srednje poduzetnike koja će se provoditi u suradnji Ministarstva turizma, Ministarstva poduzetništva i obrta, HBOR-a i HAMAG-a, s ciljem poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te jačanja konkurentnosti turističkog sektora Hrvatske.

„Očigledno je, da su dogovoreni uvjeti financiranja investicijski atraktivni te da su kreditne linije s ovakvim kamatnim stopom nešto što hrvatskom turističkom sektoru treba. Uz zadržavanje postojećih uvjeta financiranja, uvjeren sam da će primjena diferencirane stope PDV-a te izmjena zakonodavnog okvira, sljedećoj godini donijeti još snažnije investicije. Isto tako, očekujemo da će privatizacija preostalog turističkog portfelja stvoriti pretpostavke za niz dodatnih kvalitetnih investicija u narednim godinama“, rekao je ministar.

Govoreći o ulasku u Europsku uniju, ministar Ostojić je istaknuo kako će to Hrvatskoj zasigurno donijeti snažniju protočnost investicija. Osim toga, na raspolaganju će nam biti i sredstva iz Strukturnih fondova EU. Iako sva raspoloživa sredstva neće biti namijenjena isključivo turističkom sektoru, velik dio projekata odnosi se upravo na turističku infrastrukturu, pojasnio je ministar. Dodao je kako je Ministarstvo turizma  već raspisalo javni poziv za identifikaciju projekata kojima će pružiti sustavnu potporu kod apliciranja za korištenje sredstava iz EU fondova, dok je za pripremu natječajne dokumentacije osigurano 4 milijuna kuna.

Osvrnuo se i na 13 trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu, koje je u planu privatizirati do kraja ove godine, a što će otvoriti mogućnosti za dodatna ulaganja u 2014. godini. Za prvi kvartal ove godine ministar je najavio i raspisivanje natječaja za Kupare, Pinetu i Saccorggianu.



Pisane vijesti