Ogledni primjerak Ugovora o razmjeni poljoprivrednih proizvoda

Slika /arhiva/kredenca.jpg

Uprava za sustav turističih zajednica i selektivne oblike turizma Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka pripremila je, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Državnim inspektoratom, sukladno izmjenama Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu, ogledni primjerak Ugovora o razmjeni poljoprivrednih proizvoda.

Izmjenama Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu iz prosinca 2003. godine seljačko domaćinstvo mora biti upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, te se drugačije određuje, što se podrazumijeva pod pretežito vlastitom proizvodnjom. Osim poljoprivrednih proizvoda proizvedenih isključivo na seljačkom domaćinstvu, to su i poljoprivredni proizvodi proizvedeni na drugom seljačkom gospodarstvu ili obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu upisanom u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava s kojime seljačko domaćinstvo koje je registrirano za pružanje ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu ima zaključen ugovor o razmjeni proizvoda, te gljive, samoniklo bilje, puževi, žabe, šumski proizvodi, ribe, drugi morski organizmi i divljač, koje jedan od članova seljačkog domaćinstva razmijeni, ubere, odnosno ulovi, sukladno posebnim propisima iz područja zaštite prirode, poljoprivrede, šumarstva, lovstva i ribarstva.
 
Navedeni poljoprivredni proizvodi mogu biti samo izvorni proizvodi tog područja i proizvodi koji su potrebni kako bi se upotpunili proizvodi seljačkog domaćinstva koje je registrirano za pružanje ugostiteljskih usluga, dok u razmjeni mogu sudjelovati samo seljačka gospodarstva ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja iste županije.
 
Pod vrstom proizvoda koje ne moraju biti iz pretežito vlastite proizvodnje, smatraju se proizvodi koji služe pripremi domaćih jela, pića i napitaka, kao što su: mineralna voda, svi začini, brašno, riža, ulje, margarin, maslac, med, čaj koji nije iz filter vrećice, kava koja nije iz aparata za kavu i sl.

Definiranjem oglednog primjerka Ugovora, uvelike će se olakšati zainteresiranim stranama sastavljanje samog ugovora ali i postići jednoobraznost izgleda svih takovih ugovora, te olakšati njihova kontrola. Ogledni primjerak Ugovora proslijediti će se svim institucijama (Hrvatska gospodarska komora, Turističke zajednice županija i drugima) koje se bave razvojem seoskog turizma.



Pisane vijesti