Održivi turizam hrvatska šansa za gospodarski rast

Slika /arhiva/140910_FAH-H9101957.jpg

Hrvatska se treba okrenuti razvoju održivog turizma, to će produljiti sezonu, privući sredstva iz europskih fondova te zaposliti mlade obrazovane ljude, istaknuo je istraživač Instituta za turizam Hrvoje Carić u današnjem nastavku europske međuparlamentarne konferencije o održivom turizmu. Govoreći o izazovima održivog turizma na primjeru Hrvatske, ustvrdio je da bolja prezentacija baštine i zaštite okoliša zahtijeva interdisciplinarni pristup, ali rješava i gorući problem hrvatskog turizma - nedostatak izvanpansionske ponude i dosađivanja turista u razdobljima vremenskih nepogoda. Materijalnu i nematerijalnu baštinu, poput folklora, gastronomije, tradicionalnih vještina i načina života, već posjedujemo, potrebno ju je samo na pravi način prezentirati turistima i zaštititi. Veliki su potencijali i u obiteljskoj ekološkoj proizvodnji hrane i pripremi tradicionalnih jela, rekao je Carić na radnom dijelu konferencije koja se, u organizaciji Hrvatskog sabora, od 10. do 13. rujna održava u Zagrebu i Lošinju.

Hrvatska se treba okrenuti razvoju održivog turizma, to će produljiti sezonu, privući sredstva iz europskih fondova te zaposliti mlade obrazovane ljude, istaknuo je istraživač Instituta za turizam Hrvoje Carić u današnjem nastavku europske međuparlamentarne konferencije o održivom turizmu.

Govoreći o izazovima održivog turizma na primjeru Hrvatske, ustvrdio je da bolja prezentacija baštine i zaštite okoliša zahtijeva interdisciplinarni pristup, ali rješava i gorući problem hrvatskog turizma - nedostatak izvanpansionske ponude i dosađivanja turista u razdobljima vremenskih nepogoda.

Materijalnu i nematerijalnu baštinu, poput folklora, gastronomije, tradicionalnih vještina i načina života, već posjedujemo, potrebno ju je samo na pravi način prezentirati turistima i zaštititi. Veliki su potencijali i u obiteljskoj ekološkoj proizvodnji hrane i pripremi tradicionalnih jela, rekao je Carić na radnom dijelu konferencije koja se, u organizaciji Hrvatskog sabora, od 10. do 13. rujna održava u Zagrebu i Lošinju.

Na skupu se okupilo stotinjak sudionika iz 23 europske zemlje i Maroka s ciljem jačanja suradnje europskih parlamenata u legislativnoj praksi vezanoj uz turizam.

U današnjem radnom dijelu konferencije domaći i inozemni stručnjaci upozorili su na promjene koje doživljava suvremeni turizam koji je gotovo svugdje u svijetu rastući gospodarski sektor i globalni društveni fenomen.
Istaknuli su usku povezanost turizma, baštine i okoliša u privlačenju suvremenih turista koji su sve obrazovaniji, informiraniji i ekološki osvješteniji. U očuvanje, zaštitu okoliša i baštine mogu se uključiti brojne gospodarske aktivnosti te se na posredan ili neposredan način ostvariti značajni ekonomski učinci, istaknuto je u današnjem dijelu konferencije.

U drugom dijelu konferencije, u petak i subotu, Hrvatska će na Malom Lošinju predstaviti primjere dobre prakse, poput muzeja Apoksiomena, zaštite morskog okoliša i ugroženih vrsta te promocije otoka kao destinacije kulturnog i zdravstvenog turizma. (Hina)

Konferencija Izazovi održivog turizma: promocija kulturne baštine i zaštita okoliša



Pisane vijesti