Održano 42. Križevačko veliko spravišče

Slika /arhiva/KRIŽEVCI, 7.6.2009
Pomirbom križevačkih purgera i kalničkih šljivara u petak, 5. lipnja navečer, otvoreno je 42. Križevačko veliko spravišče, tradicionalna turističko-kulturna i zabavna priredba u Križevcima.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Križevačkog velikog spravišča je Ministarstvo turizma, organizator gradska Turistička zajednica, a kućedomaćin i benefaktor Grad Križevci.

Na pozornici obnovljenog Strossmayerova trga glazbenu priču o pomirbi osmislio je redatelj Vlado Štefančić, a izvođači su bili glumci kazališta "Komedija", Lukrecija Brešković, Vlatka Burić, Boris Pavlenić, Đani Stipaničev i domaći glumci amateri koji redovito sudjeluju u tom dijelu programa Spravišča.

Na otvaranju je nastupio i orkestar Josipa Cvitanovića iz Zagreba, Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca, Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik Križevci i Kulturno-umjetničko društvo Križevci. Za scenografiju se pobrinula Latica Ivanišević, a na otvaranju je varoškom sucu Stjepanu Palijanu ključeve grada na tri dana predao gradonačelnik Branko Hrg.

Do nedjelje, 7. lipnja Križevčanima i gostima ponuđeni su raznovrsni kulturno-zabavni i sportski programi te, među ostalim, izložba vina, štrukljada i županijska smotra folklora.

Križevačka Udruga vinara i vinogradara "Bilikum" organizirala je tijekom Križevačkog velikog spravišča 33. "Izložbu vina križevačkih goric" na kojoj su sudjelovala 63 izlagača iz Koprivničko-križevačke županije, Zagreba, Vrbovca, Novog Marofa i Mađarske.

Bilo je izloženo 112 uzoraka vina, a stručno povjerenstvo predvođeno Zdenkom Ivankovićem sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta dodijelilo je 23 zlatna, 55 srebrnih i 18 brončanih odličja te devet priznanja.

Najbolji uzgajivač je trostruki pobjednik Dragutin Kamenjak iz Križevaca, a njegova graševina berba 2007. proglašena je šampionom izložbe s ocjenom 18,9. Tri njegova zlatna vina: chardonay, bouvierova ranina i traminac iz prošlogodišnje berbe čine ovogodišnje "Gradonačelnikovo vino".

Među izloženim vinima bila su i četiri uzorka sve popularnijih voćnih vina od tayberryja (križanac kupine i maline) i kupina. Tayberry Jadranka Mihalića iz Križevaca osvojio je zlato, a trima kupinovim vinima dodijeljeno je srebro.

Uz izložbu vina, upriličena su i stručna predavanja za vinogradare, a govorilo se, među ostalim, o autohtonoj potkalničkoj sorti kleščec. Nju je od zaborava spasio, upravo Dragutin Kamenjak s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. (Hina)


Pisane vijesti