Održana tematska konferencija „Strong Women for a Stronger Adriatic-Ionian Region“

  • Slika /2023_WEBMINTS/230710_eusair_0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tematska konferencija „Strong Women for a Stronger Adriatic-Ionian Region“ održana je u Zagrebu, 4. i 5. srpnja 2023. u sklopu programa hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za Jadransko-jonsku regiju EUSAIR i Jadransko jonskom inicijativom AII, uz sudjelovanje i u organizaciji Ministarstva turizam i sporta.

Nakon uspješne inauguracijske konferencije hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za Jadransko jonsku regiju EUSAIR i Jadransko-jonskom inicijativom AII, održane 20. lipnja u Zagrebu i dvaju tematskih događanja koja su neposredno slijedila: konferencije o održivom nautičkom turizmu i radionice o pomorskoj robotici i aplikacijama, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondove EU, kao nacionalni EUSAIR koordinatori i Ministarstvo turizma i sporta, kao partner EUSAIR Facility Point projekta, organizirali su u sklopu hrvatskog predsjedanja EUSAIR-om i AII ovaj tjedan i treće tematsko događanje – dvodnevnu konferenciju „Strong Women for a Stronger Adriatic-Ionian Region“.

Konferencija je održana u Zagrebu 4. i 5. srpnja uz sudjelovanje predstavnika država članica EUSAIR-a, Europske komisije, javnog, znanstveno-istraživačkog, gospodarskog i civilnog sektora, a uključivala je predavanja, panele, prezentacije rezultata istraživanja te primjere dobre prakse, karijernih uspjeha i puteva snažnih žena Jadransko-jonske regije.

Konferenciju je vodila Lidija Pansegrau Hadrović iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a službeno otvorila Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U uvodnom dijelu konferencije u ime Ministarstva turizma i sporta prisutnima se obratila Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove.

„Govoreći o Jadranskoj i jonskoj regiji, svi znamo da je turizam snažna sila koja oblikuje i ujedinjuje gospodarstva diljem svijeta, promiče kulturnu razmjenu i potiče globalno razumijevanje. U turističkoj industriji žene imaju središnju ulogu kao poduzetnice, profesionalke i čine značajan dio radne snage u turizmu. U Hrvatskoj, kao i u mnogim zemljama, većina zaposlenika u sektoru, posebno u službi za korisnike, ugostiteljstvu i administrativnim pozicijama su žene. One postupno preuzimaju i vodeće pozicije u turističkoj industriji: više ih sada ima rukovodeće i izvršne uloge u turističkim organizacijama, uključujući hotele, putničke agencije, turoperatore i tvrtke za upravljanje odredištima. Žene su sve više uključene u poduzetništvo u sektoru turizma: mnoga poduzeća u vlasništvu žena, poput butik hotela, smještaja s doručkom, putničkih agencija i turističkih tvrtki, otvaraju se i uspješno posluju na raznim odredištima. Žene aktivno traže prilike za obrazovanje i osposobljavanje kako bi poboljšale svoje vještine i kvalifikacije u sektoru turizma. To im omogućuje da osiguraju bolje prilike za zapošljavanje i pridonesu rastu industrije“ – sažeto je opisala ulogu i položaj žena u turizmu Jadransko-jonske regije Udovičić.

Sudjelovanje žena u turističkom sektoru trebalo bi biti ključno u pokretanju inovacija, stvaranju prilika za zapošljavanje i poboljšanju društvenog blagostanja u zajednicama diljem svijeta. Međutim, čak i danas, u 21. stoljeću, još uvijek se suočavamo s izazovima i preprekama koje sprječavaju žene da u potpunosti ostvare svoj potencijal u sektoru turizma. Žene koje rade u turizmu uglavnom imaju nedovoljno plaćene poslove ili nedovoljno plaćene rukovodeće pozicije. Prema „Transition Pathway for tourism“, krovnom strateškom dokumentu za turizam u Europskoj uniji, žene u turizmu zarađuju oko 15% manje od svojih muških kolega. Na globalnoj razini, oni su i dalje znatno podzastupljeni kao lideri, a čine samo 21% članova upravnih odbora u turističkim poduzećima – istaknuto je u nastavku izlaganja.

„Položaj žena u sektoru turizma razvija se pozitivno, s povećanjem zastupljenosti, vodećih uloga i poduzetništva. Organizacija i inicijativa koje promiču ravnopravnost spolova, pružaju platforme za povezivanje žena, razmjenu iskustava i zagovaranje njihovih prava i mogućnosti kao što su udruge i mreže sve je više i sve su aktivnije. Međutim, potrebni su stalni napori kako bi se odgovorilo na preostale izazove i osigurale jednake mogućnosti za žene da napreduju u industriji. Prema zajedničkoj politici EU, ključno je osigurati pravednost i jednakost u poslovima u turizmu. Iznimno je važno da turističke tvrtke ponude stabilno i pristojno zaposlenje, s poštenom i jednakom plaćom, punim socijalnim osiguranjem, poštovanjem prava radnika na organiziranje i kolektivno pregovaranje, ugovore o radu i ravnopravnost spolova. Javne turističke organizacije moraju biti primjer u primjeni pravednih praksi zapošljavanja“ – završila je svoje obraćanje sudionica Udovičić.

Nakon uvodnog dijela konferencije, uslijedila su četiri panela: „STEMazing women”, Women in business“, „Women Entrepreneurship in Rural Tourism“ i „Civil society – strengthening role of youth in the region for the future“.

Obiteljsko nasilje kojem su izložene žene, neravnopravnost u pristupu i položaju na tržištu rada, nedostatna društvena podrška za usklađivanje privatnog i poslovnog života – sve prisutno i navedeno traži bolje odgovore svih nas na svim razinama, istaknuto je na konferenciji.

610 milijardi EUR povećanje BDP-a do 2050.

Žene bi trebale biti sve manje žrtve, a sve više lideri, inicijatori i provoditelji društvenih promjena. To nije stvar, kako je izrečeno na konferenciji samo „bit fer“, već je i stvar ekonomskog prosperiteta. Danas žene čine samo 28% globalne radne snage u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Također postoje značajne rodne razlike kada su u pitanju neki od najbrže rastućih i najbolje plaćenih poslova budućnosti, kao što su informatika i inženjerstvo. Samo 21% inženjera i 19% računarstva su žene. Primjerice, davanjem jednakih mogućnosti ženama za napredovanje u STEM karijeri smanjit će jaz u plaćama među spolovima, povećati ekonomska sigurnost žena i osigurati prijeko potrebnu raznoliku STEM radnu snagu. Europski institut za ravnopravnost spolova procjenjuje da bi povećanje broja djevojčica i žena u STEM-u povećalo BDP EU-a za 610 milijardi EUR do 2050. – podaci su izneseni na konferenciji.

Mijenjanja percepcije i rodnih stereotipa, stavova, ali i stvarnog položaja žena u društvu težak je zadatak svih nas koji sporo ostvaruje napredak. Upravo u tom cilju održan je i prvi panel „STEMazing women” koji je vodila Andreja Čović Vidović, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. U panelu su sudjelovale Martina Dimoska, prva žena analogni astronaut u Sjevernoj Makedoniji i na Balkanu, Nina Drakulić, iz Montenegrorobotics iz Crne Gore i prof. dr. Samra Mujačić sa STEM Akademije Sveučilišta u Tuzli - žene koje su ostvarile značajne uspjehe u STEM području, a koje su govorile o svojim karijernim putevima, izazovima i postignućima.

Sa 65 godina pokrenula novi posao

Drugi panel „Women in business“ razmatrao je ženske poduzetničke inicijative i načine da se nadvlada otežani pristup financijskim sredstvima poduzetnice te stakleni strop s kojim se suočavaju žene na svojem karijernom putu. Da su žene odlučne i nezaustavljive u ostvarivanju svojih poduzetničkih zamisli govori i izneseni primjer o start upu koji je pokrenula šezdesetpetogodišnja žena, Dragica Jerkov, kroz projekt „Eko Lika Greennovation”, a zbog kojeg se morala nadopunjavati i kategorizacija djelatnosti. Kao rezultat njezine inicijative i uloženih napora krajem ovog mjeseca očekuje se otvorenje nove tvornice organskog gnojiva od ovčje vune u Otočcu. Gnojivo od sirove ovčje vune predstavlja inovativnu alternativu konvencionalnim gnojivima na tržištu i važan je korak prema održivom razvoju ruralnih krajeva.

Jana, Jamnica, Gavrilović, Zdenka, Maraska – doprinos žena i brendiranju hrvatskih proizvoda

Drugi dan konferencije nastavljen je kroz panele „Women Entrepreneurship in Rural Tourism i „Civil society – strengthening role of youth in the region for the future“ te prezentaciju rezultata istraživanja Instituta za turizam i aktivnosti koje se u Hrvatskoj provede u cilju osnaživanja žena u ruralnim područjima, a koje je na početku drugog dana konferencije iznijela doc.dr.sc. Jasenka Kranjčević. Podsjetila je da i vodeći hrvatski proizvodi i brandovi u svojem vizualnom identitetu od samog svog početka do danas koriste likove ruralnih žena, poput Jamnice, Jane, Gavrilovića, Zdenke ili Makarske te da su isti dali svoj doprinos njihovom uspješnom tržišnom pozicioniranju. I da se nizom aktivnosti EU sufinanciranih nacionalnih i transnacionalnih projekata, ali i manifestacija poput „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ doprinosi motivaciji, uključivanju, osnaživanju žena i njihovoj povećanoj vidljivosti u pokretanju i razvoju ruralnog turizma.

U svojem izlaganju naslovljenom „Advancing gender equality in EU rural areas” Elena Di Federico iz EU CAP Network-a govorila je o položaju žena u ruralnim krajevima u Europi koje su više izložene nesigurnom zapošljavanju, zapošljavanju na pola radnog vremena i/ili neformalnom zapošljavanju te nedostatku podrške u obliku osnovnih javnih servisa koji bi im omogućili bolju poziciju na tržištu rada. S druge strane, osnaživanje ruralnih žena može pomoći u rješavanju ključnih izazova s kojima se suočavaju ruralna područja EU-a: depopulacije, starenje stanovništva, nedostatak generacijske obnove, konkurentnost poljoprivredno-prehrambenih sektora, nedostatak usluga. Potpora ženskom poduzetništvu trebala bi se odvijati, istaknula je Di Federico, kroz treninge, mentorstva, role modele, suradnju, umrežavanje, poboljšanje pristupa osnovnim javnim servisima i uslugama, stvaranje sigurnih i poticajnih okruženja, dizajniranje strategije sa ženama ( ne o njima), redefiniranju pojama “uspjeh” te dopuštenju na neuspjeh.

„Različitim inicijativama i politikama EU nastoji stvoriti poticajno okruženje koje potiče jednake mogućnosti i promiče različitost. Moramo osnažiti sljedeću generaciju žena, njegujući njihove snove i težnje. Mentorstvo, vodstvo i podrška nezamjenjivi su alati u opremanju mladih djevojaka i žena samopouzdanjem da slijede svoje ambicije. Ulaganjem u obrazovanje i pružanjem uzora, otključavamo ogroman potencijal budućih žena voditeljica, inovatorica i kreatorica promjena“ – zaključila je konferenciju ispred Europske komisije Andreja Čović Vidović.

Među govornicima koji su dali dragocjen doprinos konferenciji svakako valja istaknuti i Vicky Stroumpou iz grčkog Ministarstva turizma, mr.sc. Helenu Štimac Radin iz Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Maria Luisa Esposito, iz Jadransko-jonske euroregije AIE, Helenu Sundblad Schafer iz Europske Komisije, Fabia Pigliapoca iz Jadransko-jonske inicijative AII i Cristianu Carletti iz Odjel za jednake mogućnosti talijanskog Predsjedništvo Vijećem ministara.

Tijekom ove dvodnevne konferencije posvećene položaju žena u Jadransko-jonskoj regiji, a koja je okupila 135 sudionika, prema potpisnoj listi, među kojima je bilo 20 muškaraca koji su svojim dolaskom izrazili interes za navedenu temu. Odnosno, izraženo u postotcima 14,81%. Dovoljno ili nedovoljno, za podršku potrebnim promjenama, pokazat će vrijeme. Kao što su nam za ovakva događanja potrebi ključni govornici/keynote speakers, jednako tako su nam potrebni i ključni slušatelji/keynote listeners.

Pisane vijesti