Vlada RH Maksimir i Poljud proglasila sportskim gradevinama od nacionalnog interesa

Slika /2023_WEBMINTS/230706_sport.png

Prema novom Zakonu o sportu propisana je mogućnost da Vlada Republike Hrvatske može odlukom proglasiti pojedine sportske građevine sportskim građevinama od nacionalnog interesa te je Vlada RH današnjoj sjednici sportskim građevinama od nacionalnog interesa proglasila Gradski stadion Maksimir u Zagrebu i Gradski stadion Poljud u Splitu. Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih izradili su prijedlog polaznih osnova i sportskih kriterija za proglašenje sportskih građevina od nacionalnog interesa, dok jer sportske kriterije za nogomet predložio i Hrvatski nogometni savez.

Broj gledatelja na utakmicama te značaj nogometa u Republici Hrvatskoj  u odnosu na loše stanje kapitalne nogometne infrastrukture, koja je bitna za daljnji razvoj sporta u Republici Hrvatskoj, razlog su da prve sportske građevine proglašene građevinama od nacionalnog interesa budu upravo nogometni stadioni. Nogomet u Hrvatskoj trenira više od 100.000 nogometašica i nogometaša svih uzrasta i razina natjecanja, što čini otprilike polovinu svih sportaša u Hrvatskoj. U kontekstu konkurentnosti i popularnosti nogometa, uspjesi koje je hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila osvajanjem medalja na svjetskim prvenstvima i Ligi nacija, nemjerljiv su doprinos promociji Republike Hrvatske u svijetu, u sportskom, ali i puno širem kontekstu“, izjavila je ministrica Nikolina Brnjac.
 
„Nakon ove prve faze, u kojoj su Maksimir i Poljud proglašeni sportskim građevinama od nacionalnog interesa, Vlada Republike Hrvatske će nastaviti s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, te će po potrebi i druge sportske građevine moći proglašavati sportskim građevinama od nacionalnog interesa. Osim toga, za ulaganja će biti dostupna ne samo nacionalna, nego i europska sredstva, poput Integriranog teritorijalnog programa, putem kojeg će zainteresirani gradovi, sukladno svojim prioritetima, moći zatražiti sufinanciranje obnove sportske infrastrukture“, zaključila je Brnjac.
 
Vlada RH je od 2019. godine sufinancirala izgradnju, obnovu i opremanje ukupno 47 nogometnih terena u svim dijelovima Republike Hrvatske u iznosu od 2.7 milijuna eura), dok ukupno ulaganje u 166 sportskih građevina (dvorana, atletskih staza, tenis terena i drugih objekata) od 2018. godine iznosi gotovo 10 milijuna eura.

Pisane vijesti