Održana sjednica Mješovitog odbora za turizam Hrvatske i Češke

U Ministarstvu regionalnog razvoja Češke Republike održana je 4. sjednica Mješovitog odbora za turizam između Republike Hrvatske i Češke Republike. Hrvatsko izaslanstvo je predvodio državni tajnik Branko Grgić, a češko Michal Janeba, zamjenik ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja. Osim predstavnika dvaju ministarstava, sastanku je prisustvovao Frane Krnić, veleposlanik Republike Hrvatske u Pragu, Martina Kolarova, predstavnica tijela nadležnog za promociju turizma Češke Republike. te predstavnici turističkih agencija Vitkovice Tours, Globtour Group, Mediteran, Aquarius Adriatic i Victoria, kao Martina Kolarova, predstavnica tijela nadležnog za promociju turizma Češke Republike.

Dva su izaslanstva razmijenila informacije o kretanjima na području turizma svojih zemalja, te pravcima, aktivnostima i trendovima daljnjeg razvoja, s posebnim osvrtom na međusobni turistički promet. Državni tajnik Grgić iznio je podatke o aktivnostima i mjerama Ministarstva turizma RH na čelu s Vladom RH, a koje su usmjerene na ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize, kao i mjerama usmjerenima na povećanje konkurentnosti i kvalitete hrvatskog turizma. Zamjenik ministra Michal Janeba, pohvalio je dosadašnju suradnju te istaknuo kako Češka Republika zauzima peto mjesto među najboljim tržištima RH, dok Hrvatska zauzima prvo mjesto kao najpoželjnije odredište čeških turista.

Hrvatska strana upoznala je goste s  promjenama u zakonskoj regulativi turističkog sektora, posebice novim zakonom vezanim za turističko zemljište, te Strategijom razvoja nautičkog turizma i Strateškim planu razvoja hrvatskog turizma, kao i s drugim mjerama i programima Ministarstva turizma, koje za cilj imaju pozicioniranje Hrvatske kao destinacije visoko kvalitetnog turizma s naglaskom na održivi razvoj.

Češko izaslanstvo dalo je prikaz projekata na području turizma financiranih sredstvima iz europskih fondova, posebice u pripremi nacionalnog sustava kvalitete u turizmu, te nacionalnog programa potpora turizmu financiranih iz državnog proračuna. Također su iznijeli svoja iskustva u medicinskom i zdravstvenom turizmu, u kojem Češka Republika ima zavidne rezultate.

S ciljem nastavka uspješne suradnje Hrvatske i Češke na području turizma, dvije su se strane složile kako će nastaviti razmjenjivati informacije o stanju u turizmu, poticati razmjenu iskustava i nastaviti stvarati preduvjete za povoljnije uvjete dolaska i boravka gostiju u dvjema zemljama.

Na inicijativu hrvatske strane, usuglašeno je kako će se 5. sjednica Mješovitog odbora za turizam Hrvatske i Češke održati u Republici Hrvatskoj, u jesen 2013. godine.

Republika Hrvatska i Češka Republika surađuju u okviru Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Srednjoeuropskoj inicijativi (SEI), te European Travel Commission-u (ETC-u) i mreži Europske destinacije izvrsnosti (EDEN).



Pisane vijesti