Održana sjednica EDEN mreže na Malti

Predstavnici europske mreže EDEN (European Destinations of Excellence) sastali su se 6. i 7. travnja na godišnjoj sjednici održanoj u europskoj destinaciji izvrsnosti Mellieha na Malti.

Na sjednici su, uz stručna predavanja i razmjenu iskustava, sudionicima predstavljeni organizacijski model i plan zajedničkih aktivnosti, te nova organizacijska struktura EDEN mreže. Sudjelovalo je više od 100 predstavnika iz 25 europskih zemalja, a Hrvatsku su predstavljali: Lidija Komes, veleposlanica EDEN-a za Hrvatsku, Senka Daniel iz Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Silvija Licul iz Hrvatske turističke zajednice, Rudi Grula, predstavnik Svetog Martina na Muri kao „najbolje turističke destinacije na ruralnom području“ u 2007. godini, te Elizabeta Milanović i Martin Mahović, predstavnici Đurđevca, grada Picoka, pobjednika u 2008. godini s temom „Turizam i lokalna nematerijalna baština“, Vedran Katalinić iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, pobjednika u 2009. godini o temi „Turizam i zaštićena područja“ i Marija Dejanović iz grada Nina, prošlogodišnjeg pobjednika kada je tema bila „Turizam uz vode“.

Članice EDEN mreže su destinacije čiji je osnovni cilj razvijanje i promidžba održivih oblika turizma u Europi, a izabrane su u nacionalnoj konkurenciji u 27 zemalja članica i kandidatkinja za pristup EU. Projektom EDEN, odnosno izborom europskih destinacija izvrsnosti, nastoji se usmjeriti pozornost javnosti vrijednostima, raznolikostima, ali i zajedničkim odlikama europskih netradicionalnih i manje poznatih turističkih destinacija, povećavajući njihovu prepoznatljivost, stvarajući osnovu za razmjenu iskustava kao i promidžbu nagrađenih destinacija.

Projekt EDEN u Hrvatskoj već petu godinu zaredom organizira i provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica i u suradnji s Ministarstvom turizma.



Pisane vijesti