Održana panel rasprava o temi „Jesmo li spremni za pametni turizam?“

Slika /2021_ilustrac_f/211216_IMG_9403.jpg

Dana 10. 12. 2021. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Rijeka održana je panel rasprava „Jesmo li spremni za pametni turizam?“. Panel je održan u suorganizaciji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i u okviru EU projekta SMARTMED.

Panel je okupio više od 50 sudionika, a održan je u tzv. hibridnom obliku – fizički u HGK Županijskoj komori Rijeka te putem online platforme ZOOM.

Panelisti su bili: Kristjan Staničić - direktor, Hrvatska turistička zajednica, Teuta Duletić - direktorica, Lurssen Design Center Kvarner, doc.dr.sc. Nataša Slavić - voditeljica projekta za Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Centar kompetencija za pametne gradove, prof.dr.sc. Sandra Janković - dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Ivan Ilijašić, direktor, Orioly d.o.o., udruga "Pametni turizam" i Gorjan Agačević, partner i voditelj poslovanja Marina Cloud d.o.o.

Prisutnima se uvodno obratio prof.dr.sc. Heri Bezić, predsjednik HGK Županijske komore Rijeka. „Karakteristika hrvatskog turizma je sezonalnost, što predstavlja najveću prepreku hrvatskog turizma. Nužno je napraviti diverzifikaciju turizma, na način da hrvatski turizam obuhvati ne samo ljetnu sezonu već i zimski turizam, zdravstveni, lovački i sve ostale oblike turizma, koji će biti međusobno povezani“, naglasio je Bezić.

Plenarno izlaganje, prezentaciju EU projekta SMARTMED, održala je predstavnica vodećeg partnera –Ministarstva turizma i sporta, Ksenija Slivar.

„Projekt SMARTMED financira se iz Interreg MED programa, a taj program se sastoji od 4 glavne osi: inovacije, ekonomije s niskim udjelom ugljika, prirodni i kulturni resursi, jačanje upravljačkih kapaciteta Mediterana.

Kroz poslovni model pametnog turizma razvit će se strateška baza kao i instrumenti koji će partnerskim zemljama i regijama na Mediteranu omogućiti postizanje zajedničke visoke razine razumijevanja, održivosti turizma, razmjenu najboljih praksi i brendiranje“, istaknula je Slivar.

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice istaknuo je kako je HTZ jedina turistička zajednica u svijetu koja ima sustav eVisitor, koji nam, između ostalog, omogućuje planiranje, promišljanje i razvoj pametnog ali i održivog turizma.

„Ono što HTZ u svom segmentu rada nastoji ostvariti u pravcu pametnog turizma, s obzirom na orijentiranost međunarodnom tržištu, svakako je gledati i biti korak ispred, odnosno kroz provedbu aktivnosti promišljati korak dalje, kako bi se Hrvatska pozicionirala kao održiva destinacija“, naglasio je Staničić.

Potencijal Hrvatske kroz brodogradnju u segmentu luksuznih mega jahti predstavila  je Teuta Duletić, Lurssen Design Center Kvarner, dok je Centar kompetencija za pametne gradove, projekt koji će rezultirati s više od 30 inovativnih rješenja za pametno upravljanje turističkim destinacijama, predstavila voditeljica projekta doc. dr. sc. Nataša Slavić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

O novim turističkim kadrovima govorila je prof. dr. sc. Sandra Janković, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije.

„Trudimo se da diplomanti s FTHM budu spremni i da upravo oni budu budući dionici koji će primijeniti i razvijati pametni turizam ne samo u Primorsko-goranskoj županiji već u cijeloj Hrvatskoj“, istaknula je Janković.

Pametna online rješenja predstavio je Ivan Ilijašić, direktor, Orioly d.o.o., udruga "Pametni turizam, a Gorjan Agačević, partner i voditelj poslovanja Marina Cloud d.o.o. prezentirao je povećanje sigurnosti plovila kroz digitalnu transformaciju marina.

Pisane vijesti