Održana obnovljena nerezinska regata tradicijskih barki na jedra

Slika /arhiva/110919-nerezine1.jpg

Nakon 46 godina stanke, u subotu 17. rujna održana je 35. obnovljena nerezinska regata tradicijskih barki na jedra. Nerezine su danas "posljednje utočište" tradicije drvene brodogradnje na Kvarneru. Nerezinski škver i danas brine o floti drvenih brodova, osobito ribarica, vraća u život tradicionalni nerezinski loger i školuje generaciju mladih zaljubljenika u drevne nautičke vještine.

Tandem Zorović & Zorović uz podršku Mjesnog odbora Nerezine, ŠD "Škarpina", TZ i Grada Malog Lošinja, hotela "Televrin", brodogradilišta Nerezine, Turističkog naselja Bucanje i ostalih brojnih sponzora i dragovoljaca, napravili su veliki pothvat - uspjeli su okupiti na startu 35. obnovljene regate čak 28 tradicijskih drvenih barki na jedra iz Nerezina, Malog Lošinja, Martinšćice, Mošćeničke Drage, Ičića, Lovrana, Krka i Raba.

Domaćini su regatu pretvorili u trodnevno druženje ljubitelja nautičke tradicije, mora i brodova, a pridružili su se i brojni gosti i posjetitelji Nerezina koji su pratili i komentirali regatu s lukobrana, obalne šetnice, terasa ugostiteljskih objekata i suncem okupanih plaža.

Ponosni Nerezinjani počastili su sve i nastupima folklora i klape, uz mali sajam autohtonih proizvoda, te pokazali primjerom kako promovirati autentičnu kulturu i postati prepoznatljivo turističko odredište. Regate tradicijskih barki na jedra prerasle su kroz protekle dvije godine u pravi "kvarnerski brand", prepoznatljivi kvarnerski kulturni, sportski i turistički proizvod.

U Nerezinama se razgovaralo i o stručnim pitanjima daljnjeg razvoja inicijative za očuvanje tradicijskih barki na jedra, o kalendaru regata za iduću godinu, nastupu na Murteru i francuskom Brestu na festivalu mora, kao i mnogim drugim izazovima. Sudeći po sve većem broju mladih poklonika nautičke tradicije, kvarnerske tradicijske barke, spašene su od zaborava.

Iako je ovakva regata prije svega prigoda za druženje istomišljenika, ona ima i svoj sportski, natjecateljski karakter. (N.P.)



Pisane vijesti