Održana manifestacija "Gusarska bitka Omiš 2011."

Slika /arhiva/110818_o1.jpg

„Gusarskom bitkom – Omiš 2011“ večeras je u gradskoj luci pred oko 10.000 gledatelja, među kojima je bilo i mnoštvo stranih turista, uprizorena rekonstruirana izvorna gusarska bitka iz 13. stoljeća u kojoj su omiški gusari porazili venecijansku (mletačku) flotu koja je u napadu htjela pokoriti Omiš.

Ovo uprizorenje gusarske bitke za Omiš održano je, u organizaciji Turističke zajednice Omiša, po petu godinu za redom i u tom se razdoblju razvilo u jednu od glavnih turističkih atrakcija ne samo Omiša nego i Dalmacije uopće.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska turistička zajednica te Ministarstvo turizma.

Prije same bitke odvijao se mimohod povijesnih skupina kroz grad Omiš te se po prvi put održalo i prvenstvo Omiša u streličarstvu. Za vrijeme uprizorenja ove gusarske bitke povremeno je preko razglasa puštana glazba iz opere „Nikola Šubić Zrinski“, a neposredno prije početka rekonstruirane bitke Urbani pjevači grada Omiša otpjevali su pjesmu iz te opere „U boj u boj“.

Bitka opisuje borbu Mlečana na čelu sa zapovjednikom flote Akoncijem s omiškim gusarima koje predvodi vladar Malduk. Bitka se odvijala u omiškoj luci gdje, nakon teške borbe, omiški gusari pobjeđuju i zapovijedaju Mlečanima da moraju platiti naknadu za prolaz Bračkim kanalom u zlatnim dukatima, jer je to područje pod vlašću Omišana – Mare nostrum, Hrvatsko more.

Nakon završetka uprizorenja izvorne gusarske bitke postrojba „Kumpanije“ sa Korčule izvela je ples vijoreći hrvatsku državnu zastavu i inscenirajući mačevalačku borbu. Potom se predstavila i postrojba „Kliški uskoci“, a priredba je završena pucanjem plotuna što su ga izveli „Dubrovački trombunjeri“. (Hina)



Pisane vijesti