Održana druga sjednica hrvatsko - ruske Mješovite radne skupine za turizam

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181130_rh_rf1.jpg

U cilju jačanja suradnje i kreiranja aktivnosti na tržištu Republike Hrvatske i Ruske Federacije, u Zagrebu je 29. studenoga održana druga sjednica Mješovite radne skupine za turizam predstavnika Ministarstva turizma RH te predstavnika Državne agencije za turizam i Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj. Pomoćnica ministra turizma RH Olivera Šarić i zamjenik voditelja Državne agencije za turizam Ruske Federacije Aleksej Konjuškov istaknuli su da je to prilika za razmjenu informacija o turizmu dviju zemalja, uz analizu turističke razmjene i poticanje ulaganja u turizam RH, s naglaskom na zdravstveni turizam.

Pohvalivši hrvatski turizam kao organiziran i vrlo sličan ruskome, Aleksej Konjuškoj ovom je prilikom naglasio kako je Hrvatska dobro prepoznata na ruskom tržištu te da je njenoj popularnosti na području Ruske Federacije uvelike doprinio srebrni uspjeh hrvatske reperezentacije na nedavno održanom nogometnom prvenstvu u Rusiji tijekom kojeg su se, kako je naglasio, hrvatski navijači pokazali kao originalni, karizmatični i rado viđeni gosti. S druge strane, prema broju dolazaka i noćenja, Ruska Federacija svrstana je u top dvadeset emitivnih tržišta u Hrvatskoj, a uz posjetitelje, velik interes za Hrvatskom pokazuju i investitori koji su unazad dvadeset i pet godina u brojne projekte u Hrvatskoj, uložili više od 405 milijuna eura.



Pomoćnica ministra turizma RH Olivera Šarić podsjetila je kako je najveći broj ruskih investicija, posebice u segmentu hotelskog smještaja, realiziran na području otoka Mali Lošinj te predložila da treći susret Mješovite radne skupine za turizam dvaju zemalja, bude održan upravo na Malom Lošinju uz obilazak lokacija investicija. Istaknula je da posebne napore Hrvatska ulaže u razvoj turizma posebnih interesa, poput ciklo turizma, nautike, kulturnog turizma, a u posljednje vrijeme i zdravstvenog turizma, to jest onih turističkih proizvoda koji su zanimljivi gotovo čitave godine. Predložila je i suradnju u području razmjene učenika turističko-ugostiteljskih škola, a jedan od oblika suradnje svakako je i poželjno korištenje hrvatskih turističkih kapaciteta za pripreme ruskih sportaša.

Sastanku su nazočili i predstavnici Hrvatske turističke zajednice, Agencije za investicije i konkurentnost, Ministarstva zdravstva i Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu te Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera koji su ruskim kolegama predstavili brojne mogućnosti suradnje. Kroz analizu promotivnih i marketinških aktivnosti Hrvatske turističke zajednice na tržištu Ruske Federacije i prijedlog uspostave izravnih kontakata između ruskih i hrvatskih turističkih institucija i organizacija, prezentaciju ulagačkih mogućnosti sektora turizma te predstavljanje mogućnosti suradnje u sektoru zdravstvenog i medicinskog turizma uz prezentaciju ponude Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, cilj ovog sastanka bio je prenijeti niz konkretnih prijedloga suradnje između zemalja koji su vrlo dobro prihvaćeni s ruske strane. Predstavljene su promidžbene aktivnosti na ruskome tržištu, kao i novi način praćenja turista kroz eVisitor, inovativni tehnološki proizvod koji je osvojio 3. nagradu na natječaju Svjetske turističke organizacije, a koji je izazvao zanimanje naših gostiju.



Kao zaključak 2. zajedanja Mješovite radne skupine za turizam između Republike Hrvatske i Ruske Federacije, potpisan je Protokol.

Sjednica Mješovite radne skupine za turizam bila je ujedno i uvod u sjednicu Međuvladine komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju koja je održana pod okriljem Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta 30. studenoga 2018. godine.

Turisti iz Rusije ostvarili su u prvih deset mjeseci 2018. godine 134 tisuća dolazaka i 927 tisuća noćenja (+1,2%), pozicionirajući tržište Ruske Federacije na 19. mjesto između top 20 emitivnih tržišta po važnosti za hrvatski turizam. Najviše noćenja ruski turisti ostvaruju u hotelima i objektima u domaćinstvu. Najviše posjećene županije su Istarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija, odnosno Poreč, Umag, Dubrovnik, Rovinj i Opatija.

Pisane vijesti