Održan sastanak sudionika projekta "SeeNet 2"

Slika /arhiva/2011-seenet-l.jpg

U Varaždinu je danas održan sastanak sudionika međunarodnog projekta "SeeNet 2" u sklopu kojeg bi četiri istarske općine i grada: Brtonigla, Pazin, Rovinj i općina Grožnjan (Završje), zajedno s Varaždinom, u tri godine trebale stvoriti zajednički proizvod kulturnog turizma "Varaždin-Istra", odnosno povezati komplementarne turističke sadržaje i stvoriti nove, zajedničke vrijednosti.

Zamjenik gradonačelnika Varaždina i predsjednik Turističke zajednice Grada Varaždina Slobodan Mikac i njegovi suradnici, primili su predstavnike istarskih općina i gradova uključenih u projekt te voditelja gospodarsko-trgovinskog ureda veleposlanstva Talijanske Republike u Zagrebu Paola Palminterija. Projekt financira talijansko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije snažno podupire suradnju na lokalnoj razini. Uvjereni smo da je takav način suradnje važan iz političkih, kulturnih i ekonomskih razloga. Nudi razne pogodnosti za obje regije, jer se uspostavljaju veze između lokalnih samouprava koje omogućuju jačanje gospodarske suradnje lokalnih zajednica uključenih u projekt. Te će veze i suradnja biti posebno važni kroz godinu dana, kada Hrvatska postane članica Europske unije i kada će regionalna suradnja biti dodatno unaprijeđena, zahvaljujući sredstvima koja će pristizati iz europskih fondova", istaknuo je Palminteri.

Program "SeeNet" je inicijativa decentralizirane suradnje Republike Italije s državama jugoistočne Europe, a promovira ga Regija Toskana u partnerstvu s još pet talijanskih regija. Cilj programa je unaprijediti dijalog među državama, institucijama i lokalnim zajednicama te potaknuti pristup gospodarskim resursima Europske unije, matičnih država i međunarodnih fondova, kao i usvajanje i razvoj inovativnih programa i usluga za lokalni razvoj.

Za razdoblje od 2010. do 2012. godine prihvaćen je program projekta „SeeNet2“ koji obuhvaća devet teritorijalnih inicijativa, od kojih je jedna "Valorizacija kulturnog turizma". Nastavljajući uspješnu suradnju započetu kroz prvi "SeeNet" projekt završen 2006. godine, Brtonigla, Pazin, Rovinj i Grožnjan te Varaždin ponovno su se povezali i, uz potporu talijanske Regije Veneto kao koordinatora, osmislili program suradnje u području valorizacije kulturnog turizma.

Projekt "SeeNet 2" će kroz cijeli niz aktivnosti: od programa edukacije, investicija u infrastrukturu i opremu, radionica, stvaranja zajedničke baze za promociju i marketing te uključivanja u najvažnije kulturno-turističke manifestacija svih partnera, stvoriti čvrste veze između dviju, po mnogočemu sličnih regija.

"Od Istrana mi u Varaždinu možemo naučiti mnogo o turizmu, a posebno o smještajnim kapacitetima koji su u Istri među najboljima u Hrvatskoj. Oni od nas pak mogu preuzeti iskustva i znanja vezana uz organizaciju manifestacija poput Špancirfesta, Varaždinskih baroknih večeri, Trash film festivala i Dana performansa te čitavog niza drugih kulturnih manifestacija po kojima je Varaždin poznat", istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina Slobodan Mikac.



Pisane vijesti