Održan sastanak povjerenstva za pripremu turističke 2013. godine

Slika /arhiva/w130325-sezona_001.jpg

Održan sastanak za pripremu turističke 2013. godine

S ciljem ostvarenja što učinkovitije suradnje u pripremi turističke 2013.godine, u Ministarstvu turizma je održan sastanak na kojem su, uz ministra turizma Darka Lorencina i njegove suradnike, sudjelovali koordinatori iz ministarstava i institucija s kojima Ministarstvo turizma već tradicionalno surađuje oko pripreme sezone.

Ministar Lorencin zahvalio je koordinatorima na svemu što su do sada poduzeli u pripremi turističke 2013.godine, posebice u svjetlu ulaska Hrvatske u EU. Također, naglasio je: „Prema istraživanjima njemačkog autokluba ADAC jedna od ključnih stvari u odabiru destinacije za odmor je da je destinacija sigurna i da se tim procesom kvalitetno i kontinuirano upravlja.“ Osim toga, istaknuo je: „Uskrs je već sljedeći vikend, stoga još jednom pozivam da svatko iz svog djelokruga nastavi obavljati svoj posao vrlo kvalitetno i koncentrirano kako bi ovaj odmor i domaćim i stranim turistima ostao u ugodnom sjećanju.“

Predstavnici ministarstava i institucija informirali su sudionike sastanka o aktivnostima, programu rada i planovima za ovu godinu. Tako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova informiralo, između ostalog i o pitanju skraćivanja postupaka dobivanja viza za turiste iz Rusije, Ukrajine i Turske.

Predstavnici Ministarstva zdravstva istaknuli su važnost aktivnosti po pitanju nadzora buke, pušenja, nadzora za javna kupališta, osiguranja dodatne zdravstvene zaštite za turiste kroz hitnu medicinsku pomoć na 14 punktova. Istaknuli su kako je ugovoren i helikopterski prijevoz s timom koji je  na raspolaganju 24 sata.

Predstavnici Ministarstva kulture istaknuli su kako će kulturne ustanove od ove sezone biti dostupnije turistima s radnim vremenom prilagođenijem navikama turista. Hrvatska turistička zajednica izvijestila je kako provodi aktivnosti prema Programu rada, odnosno Operativnom marketing planu za 2013.godinu te kako se sve aktivnosti odvijaju po planu.

Predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje istaknuo je važnost sigurnosti turista kao jednu od ključnih stvari u odabiru destinacije za odmor te o aktivnostima koje provode u pripremi glavnog dijela turističke godine.

Iz Ravnateljstva policije naglasili su kako će se na najvećim graničnim prijelazima Hrvatske s Mađarskom i Slovenijom  spojiti granične kontrole te tako olakšati neometani prijevoz putnika, među kojima će upravo u razdoblju oko 1.srpnja biti najviše turista.

Predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture istaknuli su kako će  zbog pristupanju EU doći do određenih promjena, posebice u segmentu nautičkog turizma, što se tiče poreznog i carinskog statusa plovila. 

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode naglasili su izvrsne rezultate nedavno objavljenog izvješća za 2012. godinu o stanju kvalitete mora za kupanje, koje je pokazalo kako se Hrvatska nalazi na samom vrhu europskih država, te je čak 98 posto uzetih uzoraka dobilo najvišu ocjenu kvalitete.

Iz Ministarstva gospodarstva najavili su dva zakona - Zakon o poticanju investicija i Zakon o strateškim projektima, od kojih je prvi stupio na snagu te je po prvi puta naglasak stavljen i na turističke projekte, odnosno njihov nautički, kulturni, zabavni i rekreacijski segment, a drugi će biti usvojen u dogledno vrijeme te će se njime moći podržavati i turistički projekti.

Glavna inspektorica Državnog inspektorata naglasila je kako je njihov posao spriječiti nelojalnu konkurenciju, zaštititi gosta, te spriječiti nelegalni rad.

Iz Ministarstva obrta i poduzetništva naglasili su kako su i za ovu godinu predviđena sredstva za poticanje malih i srednjih poduzetnika u turističkom sektoru, a istaknuto je kako je primjetan i povećan broj otvaranja sezonskih obrta.

Predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava naglasili su kako su pripreme za glavni dio turističke godine 2013. krenule već krajem 2012. te da su obavljeni razgovori s gotovo 1000 poslodavaca u hotelijerstvu. Podsjetili su kako danas poslodavci u turizmu mogu dobiti potporu svih mjera aktivne politike zapošljavanja, s naglaskom na dvije mjere usmjerena na turizam - rad i nakon ljeta te stalni sezonac.

Uz predstavnike Ministarstva turizma, na sastanku su bili i predstavnici Ministarstva gospodarstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava,  Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te predstavnici Državnog inspektorata RH, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatske turističke zajednice.

S ciljem ostvarenja što učinkovitije suradnje u pripremi turističke 2013.godine, u Ministarstvu turizma je održan sastanak na kojem su, uz ministra turizma Darka Lorencina i njegove suradnike, sudjelovali koordinatori iz ministarstava i institucija s kojima Ministarstvo turizma već tradicionalno surađuje oko pripreme sezone. Ministar Lorencin zahvalio je koordinatorima na svemu što su do sada poduzeli u pripremi turističke 2013.godine, posebice u svjetlu ulaska Hrvatske u EU. Također, naglasio je: „Prema istraživanjima njemačkog autokluba ADAC jedna od ključnih stvari u odabiru destinacije za odmor je da je destinacija sigurna i da se tim procesom kvalitetno i kontinuirano upravlja.“ Osim toga, istaknuo je: „Uskrs je već sljedeći vikend, stoga još jednom pozivam da svatko iz svog djelokruga nastavi obavljati svoj posao vrlo kvalitetno i koncentrirano kako bi ovaj odmor i domaćim i stranim turistima ostao u ugodnom sjećanju.“

Predstavnici ministarstava i institucija informirali su sudionike sastanka o aktivnostima, programu rada i planovima za ovu godinu. Tako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova informiralo, između ostalog i o pitanju skraćivanja postupaka dobivanja viza za turiste iz Rusije, Ukrajine i Turske. Predstavnici Ministarstva zdravstva istaknuli su važnost aktivnosti po pitanju nadzora buke, pušenja, nadzora za javna kupališta, osiguranja dodatne zdravstvene zaštite za turiste kroz hitnu medicinsku pomoć na 14 punktova. Istaknuli su kako je ugovoren i helikopterski prijevoz s timom koji je  na raspolaganju 24 sata.

Predstavnici Ministarstva kulture istaknuli su kako će kulturne ustanove od ove sezone biti dostupnije turistima s radnim vremenom prilagođenijem navikama turista. Hrvatska turistička zajednica izvijestila je kako provodi aktivnosti prema Programu rada, odnosno Operativnom marketing planu za 2013.godinu te kako se sve aktivnosti odvijaju po planu. Predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje istaknuo je važnost sigurnosti turista kao jednu od ključnih stvari u odabiru destinacije za odmor te o aktivnostima koje provode u pripremi glavnog dijela turističke godine.

Iz Ravnateljstva policije naglasili su kako će se na najvećim graničnim prijelazima Hrvatske s Mađarskom i Slovenijom  spojiti granične kontrole te tako olakšati neometani prijevoz putnika, među kojima će upravo u razdoblju oko 1.srpnja biti najviše turista. Predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture istaknuli su kako će  zbog pristupanju EU doći do određenih promjena, posebice u segmentu nautičkog turizma, što se tiče poreznog i carinskog statusa plovila. Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode naglasili su izvrsne rezultate nedavno objavljenog izvješća za 2012. godinu o stanju kvalitete mora za kupanje, koje je pokazalo kako se Hrvatska nalazi na samom vrhu europskih država, te je čak 98 posto uzetih uzoraka dobilo najvišu ocjenu kvalitete. Iz Ministarstva gospodarstva najavili su dva zakona - Zakon o poticanju investicija i Zakon o strateškim projektima, od kojih je prvi stupio na snagu te je po prvi puta naglasak stavljen i na turističke projekte, odnosno njihov nautički, kulturni, zabavni i rekreacijski segment, a drugi će biti usvojen u dogledno vrijeme te će se njime moći podržavati i turistički projekti.

Glavna inspektorica Državnog inspektorata naglasila je kako je njihov posao spriječiti nelojalnu konkurenciju, zaštititi gosta, te spriječiti nelegalni rad. Iz Ministarstva obrta i poduzetništva naglasili su kako su i za ovu godinu predviđena sredstva za poticanje malih i srednjih poduzetnika u turističkom sektoru, a istaknuto je kako je primjetan i povećan broj otvaranja sezonskih obrta. Predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava naglasili su kako su pripreme za glavni dio turističke godine 2013. krenule već krajem 2012. te da su obavljeni razgovori s gotovo 1000 poslodavaca u hotelijerstvu. Podsjetili su kako danas poslodavci u turizmu mogu dobiti potporu svih mjera aktivne politike zapošljavanja, s naglaskom na dvije mjere usmjerena na turizam - rad i nakon ljeta te stalni sezonac.

Uz predstavnike Ministarstva turizma, na sastanku su bili i predstavnici Ministarstva gospodarstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava,  Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te predstavnici Državnog inspektorata RH, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatske turističke zajednice.



Pisane vijesti