​Održan sastanak ministrice Brnjac s glavnim tajnikom UNWTO-a, Zurabom Pololikashvilijem

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/news_mint_gov_hr.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je video-sastanak s glavnim tajnikom UNWTO-a,  Zurabom Pololikashvilijem. Sugovornici su zaključili kako Republika Hrvatska u ovom izazovnim razdoblju ima aktivnu ulogu u tijelima UNWTO-a, s posebnim ciljem postizanja jače međunarodne suradnje i ponovnog pokretanja turizma kako na nacionalnoj tako i na globalnoj razini.

Republika Hrvatska je članica UNWTO Odbora za turizam i održivost, čije predsjedanje preuzima krajem ove godine do kraja 2023. Tijekom proteklih mjeseci predstavnici Hrvatske sudjeluju i u radu Radne skupine za reformu pravnog okvira pridruženog članstva UNWTO-a, osnovane kako bi se u budućnosti uspješnije komuniciralo i surađivalo s 500-tinjak pridruženih članova organizacije, koji značajnim dijelom predstavljaju i privatni sektor.
 
Ministrica Brnjac i glavni tajnik Pololikashvili izrazili su optimizam kako će se većom procijepljenošću opće populacije vratiti i povjerenje turista u putovanja, čemu pridonosi i ublažavanje ograničenja putovanja, jasnija i usklađena pravila prelaska državnih granica kao i uvođenje Zelenih digitalnih potvrda.
 
Ministrica Brnjac pohvalila je aktivnosti i inicijative UNWTO-a, koje obuhvaćaju snažniju promociju razvoja ruralnog turizma, isticanje važnosti uloge mladih u promišljanju budućnosti sektora s naglaskom na održivost, te poticanje edukacije i prihvaćanje novih digitalnih rješenja u svrhu bržeg i lakšeg oporavka. Sugovornici su se složili kako je s obzirom na okolnosti izuzetno važno da svi na vrijeme prepoznamo ključnu ulogu koju uspješan turizam ima u oporavku ukupnog gospodarstva, očuvanju radnih mjesta, ali i sve naglašenijem procesu zaštite kako prirodnog okoliša tako i kulturnih dobara. 
 
Ministrica Brnjac je glavnog tajnika upoznala s Ministarstva, pri čemu je posebno istaknula prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika, te uspostavu dodatnih punktova za testiranja u turističkim odredištima.
 
Hrvatska dijeli teret i ali isto tako preuzima odgovornost tijekom trenutne krize. Vjerujemo kako rješenje problema leži u koordiniranom procesu oporavka svih zemalja i dionika, koji postupno vodi do uspješne realizacije održivog razvoja, digitalizacije i inovacija u turističkom sektoru. Svjesni smo kako će turistička kretanja izuzetno ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ali ljeto dočekujemo s optimizmom. Hrvatski turistički sektor spremno dočekuje početak većih turističkih kretanja. Uz pridržavanje epidemioloških mjera, dovoljnu razinu procijepljenosti te definiranim protokolima ulaska u zemlju možemo doprinijeti da rezultati kao i razina prihoda budu bolji nego lani kada su nas turističke brojke svrstale među najuspješnije destinacije Mediterana“, zaključila je ministrica Brnjac.

Priopćenja