Održan prvi sastanak Mješovitog odbora za turizam Hrvatska – Crna Gora

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180418_RH_CG_004.jpg
  • Slika www.mint.gov.hr
  • Slika www.mint.gov.hr
  • Slika www.mint.gov.hr
  • Slika www.mint.gov.hr

U Zagrebu je, 18. travnja 2018. godine, temeljem Sporazuma o turističkoj suradnji održan prvi sastanak Mješovitog odbora za turizam Hrvatska – Crna Gora. Hrvatsko je izaslanstvo predvodila pomoćnica ministra turizma u Upravi za strateško planiranje, programe EU i međunarodnu suradnju, Olivera Šarić, dok je crnogorsko izaslanstvo predvodila generalna direktorica u Direktoratu za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Olivera Brajović. Članovi oba izaslanstva predstavili su strukture turizma u svojim zemljama, svoje turističke politike i legislativu, podatke o turističkom prometu te su razmijenjene informacije o stanju turizma dviju zemalja.

Predstavljene su značajke dosadašnje suradnje u međunarodnim organizacijama i inicijativama, osobito u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO), u kojoj Hrvatska predsjeda Odborom za turizam, kao i unutar EU Strategije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

Također su razmatrane nove vrste smještajnih kapaciteta te pravni okvir - garancije u poslovanju i registar turističkih tvrtki, kao i razvoj javne turističke infrastrukture u funkciji razvoja turističkih proizvoda. Ministarstvo turizma Republike Hrvatske iskazalo je snažnu podršku Crnoj Gori u približavanju EU, koja će se realizirati posebice kroz program TAIEX, s naglaskom na Direktivi o paket aranžmanima.

Obostrano je naglašen značaj daljnjih, koordiniranih, aktivnosti dionika u okvirima aktualnog Programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Hrvatska turistička zajednica predstavila je sustav eVisitor, koji na inovativan način bilježi turistički promet (dolaske i noćenja), a podaci su dostupni u realnom vremenu.

Dogovoreno je da će Hrvatska, svojim znanjima i iskustvom, pružiti potporu Crnoj Gori u uspostavi nacionalnog sustava evidencije turističkog prometa.

Agencija za investicije i konkurentnost predstavila je hrvatske investicijske potencijale te projekte od strateškog značaja.

Imajući u vidu značaj kineskog tržišta za obje zemlje, te proglašenje 2018. godinom turizma EU-Kina, najavljeno je održavanje Konferencije ministara turizma (HLM) Inicijative Kina+16, u Dubrovniku od 18. do 20. rujna 2018.

Hrvatska strana pozvala je crnogorsku stranu i na sudjelovanje u obilježavanju predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europe i Srednjoeuropskom inicijativom, u studenom 2018. godine u gradu Malom Lošinju.

Oba izaslanstva su iskazala zadovoljstvo zaključcima Prvog sastanka Mješovitog odbora za turizam Hrvatska – Crna Gora te je dogovoreno da se slijedeći sastanak Mješovitog odbora za turizam održi u Crnoj Gori.

Pisane vijesti