Održan prvi međunarodni SURDUK FESTIVAL BARANJA

Slika /arhiva/090612-surduk0.jpg
Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, između 9. i 12. lipnja 2009. godine, održan je prvi međunarodni festival umjetnosti i vina SURDUK FESTIVAL BARANJA, u mjestima Kneževi Vinogradi, Suza, Zmajevac, Karanac, Kamenac i Kotlina.
 

Prvoga dana festivala u Osijeku je otvorena izložba „Baranja – sjećanje na izgubljeno vrijeme“, fotografije iz prve polovice XX. stoljeća. Ove su fotografije prikupljene u Etnografskom odjelu Muzeja projicirane po zidovima kuća u surducima gdje se održavao koncertni dio festivala.
 

Posljednjeg dana Festivala, u petak 12. lipnja, održan je završni dio programa na prostoru Katoličkog surduka u Zmajevcu, ispred vinarije Josić, uz nastupe tete Lize i Andrije Maronića, te Kalmana Balogha iz Mađarske i glazbenika iz Vojvodine.
 

Program festivala objedinio je koncerte, sajam vina, izložbe renomiranih umjetnika, umjetničke i etno radionice i etno sajam, a posjetitelji su mogli obići brojne podrume i kušaonice vina.
 

Surduk je u Baranji naziv za strm, duboko usječen put, usjek nastao djelovanjem voda, a bočne njegove strane dosežu visinu nekoliko metara i obično su prošarane korijenjem drveća čije krošnje katkad pokriju klanac koji tada izgleda poput tunela. Rječnici surduk spominju kao turcizam u značenju „jaruga, provalija između dva brda, klanac, gudura, sutjeska, suturlija“, dok neki vjerojatnijim smatraju da je surduk iz mađarskog szurdok (klanac), osobito jer se u ovim krajevima javlja kao opća imenica i kao toponim.

   


Pisane vijesti