Održan okrugli stol o kulturnom turizmu

Slika /arhiva/101028-kt-uhpa.jpg

U organizaciji Odbora za turizam Hrvatskog sabora, jučer je održan okrugli stol s temom „Kulturni turizam – prožimanje kulture i turizma u jedinstvenom turističkom proizvodu“, s ciljem naglašavanja važnosti razvoja i promicanja kulturnog turizma, kao jednog od segmenata produljenja turističke sezone kroz promicanje hrvatskih kulturnih, povijesnih i gastronomskih vrijednosti.

Okrugli stol otvorio je potpredsjednik Odbora za turizam Gari Capelli, a kao uvodničari sudjelovali su predavači iz područja kulturnog turizma.

Ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice, Damir Bajs uvodno je pozdravio sudionike okruglog stola te se osvrnuo na uspješnu turističku godinu, dodavši kako je njezinoj uspješnosti zasigurno doprinijela i bogata kulturno-turistička ponuda koja je jedan od aduta hrvatskog turizma.

O profilu kulturnih turista u Hrvatskoj govorila je Renata Tomljenović s Instituta za turizam, a Branka Tropp iz TZG Varaždina osvrnula se na kulturne manifestacije kao dio turističke ponude, dok je Daniela Angelina Jelinčić iz Instituta za međunarodne odnose govorila o kreativnim gradovima.

Projekt oznake kvalitete u kulturnom turizmu predstavio je Milo Sršen, pomoćnik direktora Glavnog ureda HTZ-a, pri čemu je poseban naglasak dao na strukturiranje i pozicioniranje kulturno-turističkog proizvoda kroz razvijanje oznake kvalitete „Doživi Hrvatsku – Experience Croatia“.

O uključivanju hrvatskih kulturnih ruta na EU kulturne rute te o upoznavanju gostiju s hrvatskom gastronomskom tradicijom govorili su Vlasta Klarić iz Hrvatske gospodarske komore i Zlatko Puntijar iz Hrvatske obrtničke komore, a Manda Horvat iz Ministarstva turizma predstavila je razvojne programe Ministarstva.

Na okruglom stolu sudjelovao je i direktor UHPA-e Željko Trezner, zastupnici Hrvatskog sabora, predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Ministarstva kulture, predstavnici Udruge poslodavaca u hotelijerstvu te predstavnici gradova. (UHPA, www.putovanja.hr)


Pisane vijesti