Članovi udruge TRS sudjelovali na okruglom stolu o održivom turizmu u Ženevi

Slika /arhiva/101019-trs2.jpg

Na poziv organizacije Diplomacy Dialogue iz Ženeve, članovi udruge TRS iz Preka, Božidar Miletić i Vlado Jureško, sudjelovali su proteklog tjedna na Okruglom stolu WTO-a, pod nazivom "Održivi razvoj turizma, Green Jobs i prilagođavanje na klimatske promjene". Udruga TRS dobila je poziv za sudjelovanje na okruglom stolu zahvaljujući Sveučilištu u Zadru, koje je za nedavnog posjeta Nomadskog Sveučilišta, dalo priliku udruzi TRS da, kao jedna od otočnih udruga koja u kontinuitetu već sedam godina aktivno promovira i provodi razne projekte održivog razvitka u turizmu, predstavi svoje projekte. Nakon uspješne prezentacije, uslijedio je poziv za sudjelovanjem na okruglom stolu u Ženevi.



Okrugli stol je okupio više od 50 sudionika iz nekoliko zemalja, a raspravljalo se o održivom razvitku turizma i novim načinima provođenja turističkih strategija kao odgovor na globalne klimatske promjene. Turizam je brzo rastući fenomen i postaje jedna od najvećih industrija u svijetu s raznolikim utjecajima, od zapošljavanja, do prinosa širem kulturnom razumijevanju uz poštivanje različitosti. Nasuprot tome, nekontrolirani razvoj turizma može pogubno utjecati na lokalne sredine, od povećanog onečišćenja, pretjerane i pogrešno usmjerene urbanizacije, do uništavanja prirodnih i kulturnih znamenitosti i snižavanja kvalitete življenja, što sve dovodi do siromašenja zajednice i konačno do gubitka privlačnosti i konkurentnosti odredišta.



Cilj ovog okruglog stola bio je istražiti alternativne strategije razvoja turizma koje bi mogle utjecati na neiskorištene mogućnosti, te opredjeljenje međunarodne zajednice da pomogne zemljama u smanjenju utjecaja globalnog zatopljenja. Na probleme globalnog onečišćenja koje proizvodi avio industrija osvrnuo se predstavnik IATA-e Thomas Roetger, koji je iznio podatak da je putnička avijacija odgovorna za 5 posto svjetskog onečišćenja, pa je zbog toga IATA već usvojila plan smanjivana zagađenja na 1,5 posto svjetskog onečišćenja CO2 do 2050. godine.

Na problem nedovoljnog recikliranja, upozorio je Fabrice Leclercq, predstavnik ITC-a (Međunarodni trgovinski centar), koji je kao dobar primjer održivog razvitka u turizmu naveo projekt recikliranja hotelskog kuhinjskog otpada u Brazilu.

O iskustvima oko utemeljenja i održivog razvitka u Republici Benin govorio je državni tajnik Ministarstva turizma ove zemlje, naglasivši da je prije ustanovljavanja Nacionalnog parka ovo mjesto bilo omiljeno krivolovcima, a sada Nacionalni park Pendjari posjeti gotovo osam milijuna turista.

Članovi udruge TRS su, osim sudjelovanja na okruglom stolu, primljeni i u Centru za socio-eko razvoj (CSEND), gdje su raspravljali o mogućnostima uključivanja zadarskih otoka u svjetske projekte održivog razvitka. Pritom su članovi udruge govorilo o turizmu u Hrvatskoj, te održivom razvoju otoka Zadarske županije. Naglasak izlaganja članova udruge TRS bio je na stvaranju potrebnih koraka za promjene u provedbi održivog turizma u otočnoj turističkoj industriji, te izgradnja temelja za trajni proces poboljšanja i angažman u povećanju ekonomskih koristi od turizma uz promicanje održivog načina življenja u lokalnim zajednicama i očuvanje resursa.

Pisane vijesti