Održan 6. savjetodavni forum kulturnih ruta Vijeća Europe

Slika /arhiva/eu-kulturrut_Vilnius.jpg

Savjetodavni forum kulturnih ruta najvažniji godišnji događaj programa "Kulturne rute Vijeća Europe". Šesti po redu savjetodavni forum, pod nazivom "Proširenje kulturnih ruta Vijeća Europe: izazovi i mogućnosti" održan je 26. i 27. listopada u Vilniusu (Republika Litva), a ispred Republike Hrvatske sudjelovale su predstavnice Ministarstva kulture i Ministarstva turizma.

Za Republiku Hrvatsku ovogodišnji forum bio je izuzetno bitan, budući da je Hrvatska u lipnju 2016. godine postala punopravna članica proširenog djelomičnog sporazuma o kulturnim rutama Vijeća Europe te je u Vilniusu održana i svečanost proglašenja. Tom prigodom predstavnica Ministarstva kulture održala je i prezentaciju o dosadašnjem sudjelovanju Republike Hrvatske u kulturnim rutama i o aktualnim politikama koje Hrvatska provodi u tom području te je, između ostalog, predstavila i Akcijski plan kulturnog turizma Republike Hrvatske iz 2015. godine.

Program Kulturne rute bilježi sve veći interes nacionalnih i lokalnih vlasti, menadžera u kulturi, kao i turističkih operatera i šire javnosti. Stoga se na forumu raspravljalo o trendovima i izazovima u odnosu na kulturne rute, a poslužio je i kao platforma za razmjenu iskustava i pregled napretka u provedbi programa. Naglasak je bio na proširenju zemljopisne pokrivenosti, pokretanju novih inicijativa i razvoju novih partnerstava.

Tijekom dva dana radionica i interaktivnih rasprava, forum je istražio dvije teme: Proširenje zemljopisne pokrivenosti i pokretanje novih partnerstava (širenje certificiranih kulturnih ruta u novim zemljama, regijama, gradovima; razvoj novih kulturnih ruta u sjevernoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi; jačanje odnosa s dionicima i partnerima; uloga turističkih operatera i europskih mreža) i Razvoj novih tema i praksi (industrijska i znanstvena baština, europska povijest i integracija, krajolik i baština, umjetnost i arhitektura; dosezanje nove publike i razvoj inovativnih komunikacijskih alata: web 2.0, društveni mediji, brendiranje i marketing; traženje novih mogućnosti financiranja kroz ekonomiju dijeljenja: crowdfunding, javno-privatna partnerstva, itd.; razvoj održivosti i dostupnost kulturnih ruta).

Na forumu je sudjelovalo više od 230 predstavnika nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti, predstavnika certificiranih kulturnih ruta i kandidata, te akademici, stručnjaci i turistički djelatnici, zajedno s predstavnicima međunarodnih organizacija i europskih institucija.

Prijašnji savjetodavni forumi održani su u Španjolskoj (2015.), Azerbajdžanu (2014.), Austriji (2013.), Francuskoj (2012.) i Luksemburgu (2011.), a sljedeći će se održati u gradu Lucca u Italiji, u listopadu 2017. godine.



Pisane vijesti