Održan 3. Forum Lošinj – otok vitalnosti i zdravlja

Slika /arhiva/120402-ml1.jpg

Obilježavanje 125 godina od osnivanja Turističkog ureda u Malom Lošinju te 120 godina zdravstvenog turizma, kada su Mali i Veli Lošinj proglašeni klimatskim lječilištem, zaokruženo je održavanjem 3. Foruma Lošinj – otok vitalnosti i zdravlja. Razgovaralo se o tri teme: Otočni poljoprivredni proizvodi u unapređenju razvitka Lošinja; Aromaterapija i razvoj pozicioniranja Lošinja kao centra aromaterapije i Spirometrija na Lošinju, gosti kampa Čikat kao aktivni sudionici ispitivanja.

Na forumu su sudjelovali pomoćnik direktora HTZ–a, Milo Sršen, direktorica TZG Malog Lošinja, Đurđica Šimičić, prim. Goran Ivanišević, dr. med. Nina Bašić Marković, Višnja Morić stručna suradnica u ime  Grada Malog Lošinja, ravnateljica Lječilišta Veli Lošinj mr. pharm. Renata Žugić, Lidija Komes, veleposlanica EDEN-a i novinarka Hrvatskog radija, predsjednik Hrvatskog apiterapijskog društva dr. sc. Dražen Lušić, aromaterapeutica Anamarija Pažin Morović iz studija „Laurus“, direktor marketinga Jadranka kampova, Dejan Jakovljević, direktorica razvojnih projekata Jadranka d.d., Tatjana Braškić te proizvođači originalnih lošinjskih suvenira i lokalnih proizvoda.

Prisutne je pozdravio Milo Sršen, ispred Glavnog ureda HTZ-a, te istaknuu potporu koju Hrvatska turistička zajednica daje posebnim oblicima turizma, dok je Lidija Komes po prvi puta javnosti prezentirala film s natjecanja EDEN (Europske destinacije izvrsnosti). Zaključeno je kako se ključ uspjeha nalazi u sinergiji poljoprivrede i turizma, a dotaknuti su problemi zakupa poljoprivrednog zemljišta, suše, te alohtone divljači na ovome području. Potencijali su u ruralnom turizmu, gdje Lošinj čini velike napore za razvitak, te legalizaciju gastronomskih proizvoda, odnosno mogućnosti prodaje lokanih proizvoda na policama u trgovinama. Najavljeno je i otvorenje hotela Punta u Velom Lošinju, čija je obnova u tijeku, s ulaganjem od 12 milijuna eura. Punta će biti prvi vitality hotel, u kojem će se nuditi lokalni proizvodi.

Nakon što smo u suradnji s TZG Malog Lošinja održavali radionice za lokalno stanovništvo, te otvorili školu za aromaterapiju, sljedeći je korak bila linija kozmetičkih proizvoda pod nazivom Lošinjska prirodna kozmetika, rekla je Anamarija Pažin Morović, dok dr. med. Nina Bašić Marković,  budućnost Lošinja vidi kao idealnu kombinaciju medicine i aromaterapije, te predlaže da se jedan od kongresa pulmologa održi upravo na Lošinju, kolijevci zdravstvenog turizma Kvarnera i Hrvatske. Također, dr. sc. Dražen Lušić, ističe važnost i kvalitetu otočnog lokalnog meda od kadulje, te je jedan od zaključaka da se na Lošinju u budućnosti organizira Škola za pčelare. Isto tako, Kamp Čikat bio je pilot projekt za mjerenje plućne funkcije gostiju koji su u kampu boravili 7 dana, a konačni je cilj provođenja spirometrije diferencijacija ponude i produženje sezone.

Svi sudionici su istaknuli važnost i kvalitetu održavanja foruma na kojem se okupljaju stručnjaci raznih aspekata u zajedničkim nastojanjima, naglašavaju sinergiju, te time zdravstveni turizam čine konkurentnijim.



Pisane vijesti