Održan 12. sastanak tematske upravljačke skupine EUSAIR za održivi turizam

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/200609_eusair.jpg

U organizaciji Ministarstva turizma, u utorak 9. lipnja, održan je 12. sastanak tematske upravljačke skupine za održivi turizam jadransko-jonske strategije EU EUSAIR, uz sudjelovanje predstavnika svih devet zemalja članica: Italije, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Kako je početkom travnja 2020. godine prihvaćena i kandidatura Sjeverne Makedonije za EUSAIR članstvo, ovo je bio prvi sastanak s punopravnim sudjelovanjem njezinih predstavnika. Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom COVID-19, umjesto u Solunu, u Grčkoj, sastanak je održan online.

Osim članica EUSAIR-a, na sastanku su sudjelovali i predstavnici pojedinih glavnih uprava Europske komisije, važnih za provedbu jadransko-jonske strategije Europske unije: Janos Schmied i Florencia Cuervo iz DG GROW - Glavne uprave Europske komisije za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, Laurent Guirkinger iz DG NEXT - Glavne uprave Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i Maciej Hofman iz DG EAC - Glavne uprave Europske komisije za obrazovanje, mlade, sport i kulturu.

Pozivu na sudjelovanje odazvali su se i predstavnici drugih inicijativa i institucija s kojima se istražuju prostori za zajedničko djelovanje i suradnju poput PANORAMED-a - platforme koja podržava proces jačanja i razvoja multilateralnih okvira suradnje u mediteranskoj regiji, BLUEMED-a - projekta usmjerenog na „plava radna mjesta“ i razvoj mediteranskog prostora poticanjem istraživanja i inovacija te Routes4U - programa razvoja kulturnih ruta kojeg zajednički financiraju Europske komisije i Vijeća Europe.

Jelena Kolić, iz INTERREG ADRION Tehničkog tajništva izvijestila je o ukupno 13 projekata iz prioriteta 2: Održiva regija, a koji doprinose održivoj valorizacija i očuvanju prirodne i kulturne baštine kao sredstava za rast na jadransko-jonskom području. Projekti kreću s provedbom, a odobreni su na 2. pozivu INTERREG ADRION programa i s njima se za EUSAIR TSG 4 Održivi turizam, jednako tako, otvaraju mogućnosti suradnje.

Uz izlaganja spomenutih inicijativa i gostujućih predstavnika drugih institucija i inicijativa, prisutni članovi EUSAIR-a usvojili su operativne zaključke 11. sastanka održanog krajem studenog 2019. u Bariju, informirani su o zaključcima i odlukama Upravnog odbora i koordinatora tematskih skupina sa sastanka održanog u veljači 2020. u Bruxellesu kao i o ostalim aktivnostima poduzetim u proteklom razdoblju, uključujući i suradnju s partnerima te ostalim tematskim upravljačkim skupinama unutar EUSAIR-a.

Manuela Hrvatin, u ime izvršitelja Istarske razvojne turističke agencije I.R.T.A.-e i kao jedna od voditeljica izrade dala je pregled „Priručnika participativnog turizma koji povezuje zajednicu i kulturu storytellingom“, izdavač kojeg je Ministarstvo turizma u okviru INTERREG ADRION EUSAIR Facility Point projekta.

Ministarstvo turizma kao koordinator EUSAIR stupa 4 - Održivi turizam potiče i podržava ključne teme održivosti u turizmu u skladu s odabranim prioritetima zemalja članica.

Osim ovog objavljenog priručnika, intenzivno se radi i na razvoju 5 usvojenih strateških projekata, a o čemu su prisutni na sastanku detaljnije informirani: GREEN MAPPING za jadransko-jonsku regiju - projekt potpore razvoju odgovornih i održivih turističkih destinacija i mikro, malih i srednjih poduzetnika u regiji; AIR CULTURAL ROUTES - projekt razvoja jadransko-jonskih kulturnih puteva; CulTourAir - projekt koji rješava problem nepostojanja strukturiranih i usklađenih podataka o potražnji kulturnog turizma u jadransko-jonskoj regiji i koji odgovara na potrebu za uspostavom jedinstvenog i usklađenog metodološkog okvira, nužne osnove za zajedničke regionalne i transnacionalne poduzetničke projekte; DES_AIR - projekt koji se bavi potrebom razvoja usklađenih programa obuke i obrazovanja za odgovorno integrirano upravljanje turizmom, uspostavljajući master program za upravljanje turizmom, ugostiteljstvo i usluge, dijeljenje istih metodologija i pristupa unutar EUSAIR zemalja te CRUISAIR - projekt usmjeren na 365 turističku sezonu i bolje upravljanje destinacijama za krstarenje, obalnim i kontinentalnim destinacijama (uz rijeke i jezera), promociju i podršku razvoju od posebnog interesa u vezi s krstarenjem te ruralnom i alternativnim oblicima turizma.

Na sastanku je ukazano na važnost usklađivanja aktivnosti EUSAIR tematske upravljačke skupine 4 - Održivi turizam s aktivnostima ostalih makro-regionalnih strategija, posebice EUSDR - Dunavske makro-regionalne strategije u kojoj sudjeluje pet od devet EUSAIR zemalja. Najavljene su zajedničke aktivnosti u području cikloturizma, a isto se planira pokrenuti i s EUSAIR tematskim prioritetom 2 usmjerenog na transport te EUSAIR tematskim prioritetom 3 usmjerenog na kvalitetu okoliša.

Pandemija COVID-19 značajno je utjecala i na teme 12. sastanka vezano za planirane aktivnosti. Nakon što su razmijenjene informacije o mjerama kojima zemlje članice pomažu teško pogođenom turističkom sektoru, usuglašeno je da će se aktivnosti planirane za realizaciju u 2020. godini pokušati realizirati, uz fleksibilan i otvoren pristup s obzirom na njihov format i vrijeme održavanja, a vezano na nemogućnost predviđanja daljnjeg razvoja COVID -19 pandemije.

Pisane vijesti