Od 2. srpnja turisti iz Rusije, Ukrajine i Kosova mogu ispuniti on line zahtjev za vizu

Slika /arhiva/mint.jpg

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dodatno je pojednostavilo izdavanja viza za ruske, ukrajinske i kosovske državljane te se zahtjev za izdavanje viza od 2. srpnja 2013. godine može podnijeti i putem on line obrasca. Nakon on line ispunjavanja zahtjeva, potrebno ga je otisnuti i s ostalom propisanom dokumentacijom priložiti zahtjevu za vizu te proslijediti nadležnom hrvatskom veleposlanstvu/konzulatu ili viznom centru. Na taj je način postupak izdavanja vize dodatno ubrzan i olakšan. Zahtjev je moguće ispuniti na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Također, ulaskom u Europsku uniju Hrvatska primjenjuje Sporazum EU – Ruska Federacija o olakšanom izdavanju viza za članove službenih izaslanstava, koji na temelju službenog poziva sudjeluju na sastancima, kao i poslovnim ljudima i predstavnicima poslovnih organizacija koji dolaze na temelju poslane pisane zamolbe za sudjelovanje na konferencijama i simpozijima, novinarima, osobama koje sudjeluju u znanstvenim, kulturnim i umjetničkim aktivnostima, sudionicima međunarodnih sportskih događanja, bliskim rođacima i slično...

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dodatno je pojednostavilo izdavanja viza za ruske, ukrajinske i kosovske državljane te se zahtjev za izdavanje viza od 2. srpnja 2013. godine može podnijeti i putem on line obrasca.

Nakon on line ispunjavanja zahtjeva, potrebno ga je otisnuti i s ostalom propisanom dokumentacijom priložiti zahtjevu za vizu te proslijediti nadležnom hrvatskom veleposlanstvu/konzulatu ili viznom centru.

Na taj je način postupak izdavanja vize dodatno ubrzan i olakšan. Zahtjev je moguće ispuniti na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Također, ulaskom u Europsku uniju Hrvatska primjenjuje Sporazum EU – Ruska Federacija o olakšanom izdavanju viza za članove službenih izaslanstava, koji na temelju službenog poziva sudjeluju na sastancima, kao i poslovnim ljudima i predstavnicima poslovnih organizacija koji dolaze na temelju poslane pisane zamolbe za sudjelovanje na konferencijama i simpozijima, novinarima, osobama koje sudjeluju u znanstvenim, kulturnim i umjetničkim aktivnostima, sudionicima međunarodnih sportskih događanja, bliskim rođacima i slično (upute >>>).

S danom 1. srpnja 2013. godine otvorena su još tri vizna centra u gradovima Irkutsk, Khabarovsk, Nizny Novgorod, tako da ih sada ima ukupno deset (uz spomenute, otvoreni su vizni centri u Moskvi, St. Peterburgu, Jekaterinburgu, Rostovu na Donu, Novosibirsku, Krasnodaru i Krasnojarsku).

Nadalje, 8. srpnja bit će otvoreni vizni centri u Vladivostoku, Samari, Sochi, Kazanu, a 15. srpnja i posljednja tri vizna centra u gradovima Ufa, Omsk, Kalinjingrad.

Zabilježeno je lagano povećanje broja zahtjeva koji se primaju u viznim centrima, a proteklih dana zaprima se oko 1300 zahtjeva dnevno i rješavaju se i prije rokova od 5 odnosno 3 radna dana. Od 1. 1. do 1. 7. 2013. u Moskvi je podneseno 31.505 zahtjeva za vizu, a do sada je izdano 31.366 viza.



Pisane vijesti