Objavljeno prvo izdanje Izvješća o najboljim praksama Europske destinacije izvrsnosti – EDEN i Izvješće o vodećim primjerima prakse pametnog turizma u Europi

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/flag-of-european-union.jpg

Europska komisija objavila je prvo izdanje Izvješća o najboljim praksama EDEN-a (Europska destinacija izvrsnosti) i Izvješće o vodećim primjerima prakse pametnog turizma u Europi među kojima je i 16 primjera iz Hrvatske, odnosno projekata koji su provedeni u Kaštelima, Čakovcu, Vukovaru, Vinkovcima i Zagrebu. 

Tako su kao najbolji primjeri prakse za EDEN našli projekti: Praznik cvijeća i promoviranje održivog poslovanja tvrtke Cemex u Kaštelima, Razvoj održivog transporta po Dunavu (elektro-solarni turistički brod) i Galerija na otvorenom u Vukovaru, SMART biciklistička odmorišta u Čakovcu te Pannonia Gourmet u Vinkovcima. Kao primjeri prakse u segmentu pametnog turizma našlo se i deset projekata u Dubrovniku. Riječ je projektima koji se odnose na održiva rješenja za bicikliste (Changer Cargo Bike), za planiranje (Seadrion projekt), električni prijevoz (Electric marine projekt), digitalizaciju parkiranja (Dubrovnik parking), praćenje posjetitelja (Dubrovnik Visitors), privlačenje digitalnih nomada, promoviranje nematerijalne i kulturne baštine (FUTURE EPICS, Druga strana povijesti, Dubrovačke ljetne igre) i valorizacije materijalne baštine (Lazareti Creative HUB).
 
Hrvatska stavlja veliki naglasak na održivost, digitalizaciju i inovaciju kroz svoje razvojne programe i strateške dokumente. Razvojem inovativnih projekata i usvajanjem postulata održivog poslovanja hrvatski turizam ima se priliku pozicionirati kao lider na turističkom tržištu. Uzimajući u obzir posljednje izvješće Eurobarometra o stavovima Europljana prema turizmu, prema kojemu je njih čak 85 posto spremno mijenjati navike kako bi putovali „održivije“ te uzimajući u obzir sve veći značaj održivog poslovanja kao motiva za odabir destinacije, smještaja ili turističke usluge, važnost održivog upravljanja razvojem turizma postaje osnova razvoja uspješnog turizma. Ovim putem čestitam dosadašnjim dobitnicima priznanja EDEN kao i svima na dodatnom priznanju najboljih primjera prakse. Vjerujem kako će vaši primjeri biti usmjerenje i potvrda drugima kako hrvatski turizam i gospodarstvo mogu biti predvodnici održivosti i pametnog turizma, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Europska destinacija izvrsnosti inicijativa je Europske komisije koja nagrađuje manje destinacije s kvalitetnim i uspješnim strategijama za poticanje održivog turizma kroz prakse zelene tranzicije u manjim destinacijama diljem Europe odnosno destinacijama koje imaju između 25 i 100 tisuća stanovnika. U svrhu daljnjeg podizanja svijesti o alatima, inicijativama i projektima održivog turizma, dijeljenje najboljih praksi u održivom turizmu koje provode destinacije te jačanje peer-to-peer učenja i inovativnog razvoja turizma, objavljeno izvješće koje prikazuje najinovativnije održive turističke projekte, ideje i inicijative, isključivo prezentirajući i oslanjajući se na podatke destinacija dostavljenih u svojim prijavama.
 
Europska komisija uvela je EDEN 2007. godine kao inicijativu za nagrađivanje netradicionalnih, nastajućih destinacija održivog turizma u Europi na temelju nacionalnih natjecanja. Inicijativa je ažurirana i redizajnirana sukladno ciljevima Europskog zelenog dogovora s komponentom jačanja otpornosti turističkih destinacija. EDEN pokriva zemlje EU, kao i zemlje koje nisu članice EU koje sudjeluju u programu COSME.
 
Europska destinacija pametnog turizma je inicijativa Europske komisije koja je usmjerena na nagrađivanje te prepoznavanje izuzetnih postignuća u pametnom turizmu u europskim gradovima. Pri tome se pametni turizam vrednuje kroz odgovore na nove izazove i zahtjeve u sektoru turizma koji se brzo mijenja, uključujući evoluciju digitalnih alata, proizvoda i usluga; jednake mogućnosti i pristup za sve posjetitelje; održivi razvoj lokalnog područja; podršku kreativnim industrijama te lokalnim talentima i baštini.
 
Primjeri dobre prakse u izvješću izabrani su među prijavljenima na javni poziv EDEN 2022.
 
Podsjećamo kako su javni pozivi za obje inicijative (EDEN i European Capital of Smart Tourism) otvoreni za sve države članice EU kao i države koje sudjeluju u programu COSME a prijave je moguće poslati do 1. lipnja 2022.
 
Informacija o EDEN inicijativi i javnom pozivu EDEN 2023. dostupna je na: https://ec.europa.eu/eden.
 
Informacija o inicijativi i javnom pozivu za Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2023. dostupna je na: https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/index_en
 
Popis dosadašnjih Europskih destinacija izvrsnosti možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://mint.gov.hr/poveznice/europske-destinacije-izvrsnosti-eden/11495
 
Izvješća Europske komisije možete pronaći na sljedećim poveznicama:
 
Europska destinacija izvrsnosti: The ‘Best Practices from the 2022 EDEN competition’ report is now online (europa.eu)
Europska prijestolnica pametnog turizma: Leading examples of Smart Tourism Practices in Europe (europa.eu)

Pisane vijesti