Objavljen Javni poziv za sudjelovanje u Programu poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu u školskoj 2021./2022. godini - „Stipendije“

Slika /2021_ilustrac_f/211111_javnipoziv.jpg

Ministarstvo turizma i sporta i u školskoj 2021./2022. godini raspisuje Javni poziv za program „Stipendije“ u suradnji s poslodavcima i županijskim obrtničkim komorama s ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a samim time i cijelog turističkog sektora te kvalitetnijeg povezivanja obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu.

Kroz navedeni poziv, Ministarstvo turizma i sporta će u školskoj godini 2021./2022. sufinancirati učenike i studente koji se obrazuju za rad u ugostiteljstvu i turizmu, a riječ je o stipendijama koje Ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik participira u ukupnom iznosu stipendije i to poslodavac minimalno 30 posto, dok Ministarstvo maksimalno 70 posto ukupne stipendije.
 
„Povećanje iznosa stipendija dio je aktivnosti Ministarstva kojima nastojimo povećati atraktivnost poslova u sektoru turizma i ugostiteljstva za mlade. Osim povećanja maksimalnog iznosa stipendije, želimo dodatno zainteresirati i poslodavce u turizmu, stoga proširujemo Program i na nove partnere odnosno uključujemo i fizičke osobe - obrte (restorane, barove i sl.) te hostele. Istraživanje među mladima koje smo proveli u suradnji s Ipsosom, pokazalo nam je da polovica ispitanika ima pozitivno mišljenje o radu u turizmu i ugostiteljstvu, a trećina ispitanika neutralno, što je velika prilika jer to znači da su oni svi otvoreni za ideju rada i karijere u turizmu. Jednako tako procjenjuje se da 10 posto svih mladih rad u turizmu gleda kao na potencijalno dugoročnu karijeru, ali naglašavaju kako su im glavni motivi primjerena plaća te adekvatni uvjeti. Cijeli turistički sustav mora zajedno djelovati na razvoju cjelogodišnjeg turizma i na popularizaciji zanimanja u turizmu kako bismo se odmaknuli od sezonskog te otvorili potencijal za dugoročnija zapošljavanja“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Temeljem navedenog Programa učenicima i studentima koji se obrazuju za rad u turizmu i ugostiteljstvu odobrava se u školskoj / akademskoj godini do 2000 kuna mjesečne stipendije u razdoblju od 1. rujna 2021. do 30. lipnja 2022. godine.

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom Ugovor o radu na određeno vrijeme ili Ugovor o radu pripravnika, dok stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede / godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci (bez obzira koliko je trajalo stipendiranje).
 
Program stipendiranja učenika i studenata Ministarstvo turizma i sporta provodi od 2008. godine te je do sada sufinancirano više od 2000 stipendista za koje je isplaćeno više od 14 milijuna kuna.
 
Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta.

Priopćenja