O viznom režimu na Europskom turističkom forumu

Slika /arhiva/12-eu-tourism-F.jpg

O potrebi pojednostavljenja kretanja prema Europi kao turističkoj destinaciji te aktualnom problemu viznog režima koji će od iduće godine imati važan utjecaj na rezultat europskog, pa i hrvatskog turizma zbog ulaska Hrvatska u EU na Europskom turističkom forumu u Nikoziji na Cipru govorio je danas predsjednik Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba.

Na tom Forumu sudjeluje oko 150 stručnjaka iz 70-ak zemalja svijeta, među kojim su i predstavnici Svjetske turističke organizacije-UNWTO, OECD-a, Europske komisije i drugi.
Ispred ECTAA-e (Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i touroperatora, čija je članica i UHPA-Udruga hrvatskih putničkih agencija) Žgomba je istaknuo nepovoljan položaj Europe kao turističke destinacije zbog komplicirane, skupe i dugotrajne procedure za izdavanje schengenske vize.

Ta procedura, prema istraživanjima, odbija gotovo 21 posto potencijalnih gostiju na dolazak u Europu, ili njih oko 100 milijuna, čime Europa potencijalno gubi i prihod od gotovo 70 milijardi eura, istaknuo je Žgomba.

Smatrajući te podatke zabrinjavajućim, Žgomba je naglasio da je vrijeme za konkretne promjene, poput onih koje je uvela Poljska gdje se procedura izdavanja turističke vize odvija putem elektronske pošte izdavanjem e-vouchera.

Osvrnuo se i na Hrvatsku kazavši da će i ona ulaskom u EU od polovice iduće godine biti u sličnoj situaciji jer će neki od glavnih emitivnih tržišta morati ishoditi vize za ulazak u EU, odnosno Hrvatsku.

Kako će to zasigurno uvelike utjecati na realizaciju sezone, Žgomba drži da je važno što prije poraditi na promjenama odnosno učiniti sve da se vizni režim, a time i dolasci turista u Europu pojednostave.

Europski turistički forum (European Tourism Forum) jedna je od najvećih globalnih manifestacija unutar turističkog sektora, a održava se jednom godišnje. (Hina)



Pisane vijesti