Novi turistički brod na Plitvicama nakon 25 godina

Slika /arhiva/plitvice-bd-006.jpg

Na Plitvičkim jezerima danas je porinut novi turistički brod na električni pogon, vrijedan 1,1 milijun kuna, koji će posjetitelje voziti po jezeru Kozjak, što je ujedno i prvi put nakon 25 godina ili od 1989. da je građen i isporučen brod za taj Nacionalni park (NP) čime je 'flota' Parka dosegnula osam turističkih brodova.

Svečanosti preuzimanje i porinuća tog broda uz predstavnike Uprave NP Plitvička jezera te brojne uzvanike prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je naglasio važnost takvog broda za obilazak Parka, ali i važnost hrvatskih nacionalnih i parkova prirode.

Ti su parkovi, kako je kazao, među najvećim bogatstvima koja Hrvatska ima te ih treba mudro staviti u funkciju razvoja koji će biti prijateljski prema prirodi, ne ugrožavati temeljne fenomene zbog kojih su i proglašeni, ali i omogućiti dugoročno održiv razvoj cijele regije oko njih.

Za rast i razvoj potrebno je, rekao je, prvo ulagati, što je u protekle dvije godine iznosilo 115 milijuna kuna, u ovoj će i idućoj godini to biti 120 milijuna kuna, dok bi se do 2020. to trebalo povećati na ukupno oko 800 milijuna kuna, što će većinom biti povućeno iz strukturnih fondova EU-a.

Novi električni brod na Plitvicama dug je 15 metara, širok 5,8 metara, s kapacitetom za prijevoz 100 putnika i tri člana posade, što će po ocjeni v.d. ravnateljice NP Plitvička jezera Natalije Božičević pridonijeti ne samo unapređenju posjetiteljske infrastrukture i sadržaja u Parku nego i smanjenju čekanja na obilaske parka turističkim brodovima i kako se nada većem broju gostiju.

Na svečanosti primopredaje broda, koji je financiran vlastitim sredstvima NP-a, naznačeno je i da NP Plitvička jezera i ove godine očekuje dobru, moguće i bolju posjetu od lanjske, kao i da na površini koju pokriva, od čak 30 kilometara četvornih, ima mjesta za sve koji žele doći i uživati u prirodi, ali i da se infrastrukturom i ponudom u ravnoteži treba održati interes posjetitelja i zaštite prirode.

Od ukupnih 2,7 milijuna posjetitelja u svim nacionalnim i parkovima prirode prošle godine u Hrvatskoj gotovo polovica ili 1,2 milijuna posjetila je NP Plitvička jezera koji je i inače najposjećeniji NP u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

(Hina)



Pisane vijesti