Nova mobilna aplikacija Rijeka Connect, proširena stvarnost za novi turistički vodič grada

Slika /arhiva/140718-riconnect1.jpg

Rijeka ima novi turistički vodič u obliku mobilne aplikacije za pametne telefone koja je danas predstavljena na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici. Aplikacija Rijeka Connect ostvarena je uz pomoć Grada Rijeke, Zavoda za informatičku djelatnost i Ministarstva turizma Republike Hrvatske u sklopu Programa poticanja inovacija u turizmu u 2013. godine. „Inovativni turizam“, a tehnički realizator aplikacije je tvrtka Krk Sistemi. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je ovo još jedna aplikacija koja će na poseban način grad predstaviti turistima, ali i njenim stanovnicima, što je u Rijeci trend niz godina. Korištenje ove aplikacije izravno je povezano s projektom besplatnog bežičnog interneta u Rijeci i povećava dodatnu ponudu odredišta.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je važnost mobilnih turističkih aplikacija, kojih za Rijeku i riječki prsten postoje dvije (AdriaGuide i BikeRijeka) i sada treća s više od 50 točaka u četiri kategorije s ažurnim kalendarom događanja, ali i proširenom stvarnošću za neke lokacije.
Dodatna je to potpora pozitivnom turističkom trendu Rijeke koja bilježi povećanje turističkog prometa od 22 posto u prvih šest mjeseci, a na području grada čak 25 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Gradonačelnik i direktor TZ grada Rijeke posebno su zahvalili Ministarstvu turizma koje je prepoznalo važnost ovakvih projekata i sufinanciralo Rijeka Connect iznosom od 30 tisuća kuna.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić istaknuo je kako se ovom aplikacijom, koja na inovativan način promovira Rijeku, omogućuje turistima dodatni način istraživanja destinacije, a Ministarstvo turizma podržava razvoj novih tehnologija u turističkoj promociji hrvatskog turizma.

Aplikacija je predstavljena u dva dijela od strane direktora tvrtke Krk sistemi Krunoslava Ivanovića. U prvom dijelu predstavljene su ideje i tehničke karakteristike aplikacije dok je sama primjena aplikacije prezentirana na Tarsatičkom principiju, jednoj od lokacija pripremljenoj u tehnici proširene stvarnosti.

  • Rijeka Connect je turistička aplikacija za pametne telefone bazirane na iOS i Android platformama. Korištenjem aplikacije korisnicima se omogućuje povijesni prikaz kulturnih znamenitosti grada Rijeke pomoću proširene stvarnosti (eng. Augmented Reality).
  • Sadržaj aplikacije je, uz hrvatski jezik, prilagođen na 3 strana jezika; engleski, talijanski i njemački. Aplikacija uz prikaz kulturnih znamenitosti nudi i kalendar događanja. Korisnici se, nadalje, obavještavaju o ostalim događanjima putem notifikacija sukladno odabranom jeziku aplikacije. Nakon prvog pokretanja korisnik u potpunosti može uživati u aplikaciji i u situacijama kada mu je podatkovni promet nedostupan. U slučaju dostupnosti podatkovnog prometa aplikacija provjerava sa udaljenim poslužiteljem eventualne promjene koje ažurira sa lokalnom bazom.
  • Vodič kroz znamenitosti grada Rijeke prikazuje preko 50 lokacija koje su podijeljene u 4 kategorije. Znamenitosti, muzeji, religija i arhitektura. Lista lokacija izvedena na malo drugačiji način nego što je to uobičajeno.
  • Rijeka Connect mapa nudi dva različita prikaza lokacija. Prvi, klasični prikaz sa pinovima na mapi nadopunjen je sa filtracijom po kategorijama da se rastereti prikaz, smanji broj pinova i korisniku prikaže samo ono što ga zanima. Drugi prikaz je prikaz nadopunjene stvarnosti koji korisniku u trodimenzionalnom prostoru prikazuje smjer i udaljenost u kojem se određena lokacija nalazi. Dualni prikaz mape funkcionira ovisno u kojem položaju korisnik drži telefon. Horizontalni položaj prikazuje klasičnu mapu, a vertikalni “augmented reality” mapu.
  • Sekcija nadopunjene stvarnosti trenutno sadrži dvije lokacije. Gradski toranj i Tarsatički principij. Da bi doživjeli nadopunjenu stvarnost pomoću Rijeka Connect aplikacije korisnici moraju biti na točno određenim lokacijama. Gradski toranj se može promatrati kroz 3 faze razvoja, a Tarsatički principij uz današnji izgled, korisnik može vidjeti izgled iz rimskog doba.
  • QR kod sekcija nudi čitač QR kodova koji su locirani na određenim znamenitostima u gradu.


Pisane vijesti