Nova knjiga o hrvatskom ruralnom turizmu

Slika /arhiva/101223-rural-b.jpg

Knjiga „Ruralni turizam u Hrvatskoj s hrvatskim primjerima dobre prakse i europskim iskustvima“ dr. sc. Damira Demonje i dr. sc. Pavla Ružića, upravo je objavljena u izdanju izdavačke kuće 'Meridijani' iz Samobora.
 


Knjiga je zanimljiv i koristan priručnik svima koji žele saznati nešto više o ovom obliku turizma, ali i primjenjiva za one koji se žele, ili se već bave, seoskim turizmom.  Ovaj se oblik turizma počeo razvijati tek u novije vrijeme, te istodobno otvara mogućnosti za očuvanje i kvalitetno korištenje prirodnih i kulturnih resursa ruralnih područja.
 
U osvrtu na ovu knjigu, ministara turizma Damir Bajs, istaknuo je važnost turističkog tržišta koje je danas dinamično i izrazito konkurentno, a opstanak na njemu je uvjetovan stalnim praćenjem suvremenih trendova kroz koje se identificiraju tendencije kretanja potražnje, nove tržišne prilike, područja mogućih ulaganja i infrastrukturne potrebe.
 
Ruralni prostor Republike Hrvatske turistički je još uvijek nedovoljno iskorišten, premda ne nedostaje potencijalnih turističkih atrakcija poput, primjerice, izvora termalne vode ljekovitih svojstava, rijeka, skijališta od regionalnog značenja, svetišta, starih spomeničkih i panoramskih cesta, vinskih cesta, nacionalnih parkova, i ostalih zaštićenih područja, naglasio je Bajs.
 
Uzme li se u obzir prirodna i kulturna raznolikost naših regija, bogata resursna osnova turističkih atrakcija, očuvani okoliš i više od 160.000 upisanih poljoprivrednih gospodarstava, Republika Hrvatska ima preduvjete za razvoj ruralnog turizma i svih posebnih oblika turizma vezanih za ruralni prostor, zaključio je ministar, dodavši kako je ova knjiga prva takve vrste u Hrvatskoj, ali i u širem, regionalnom okružju koje se sve više međusobno povezuje.
 
Njezina vrijednost je znanstvena, stručna i praktična. Ona se temelji na sveobuhvatnom turističkom iskustvu i znanju, te se preporučuje svim zainteresiranim teoretičarima i praktičarima ruralnog turizma, kao i turizma uopće. Naposljetku, ova knjiga može se smatrati korisnim doprinosom u namjerama za snažnijim razvojem ruralnog turizma u Hrvatskoj kao bitne odrednice njezinog ruralnog razvoja.

Pisane vijesti