Ministar Bajs: Rast ugostiteljskog prometa potvrda financijski dobrog III. kvartala

Slika /arhiva/101223-m-bajs.jpg

U hrvatskom ugostiteljstvu u trećem tromjesečju ove godine ostvareno je 8,2 milijarde kuna prometa, što je nominalno za 6,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a realno za 4,8 posto više, objavio je Državni zavod za statistiku.

Komentirajući takve rezultate ugostiteljstva ministar turizma Damir Bajs ističe da su oni zapravo prva službena potvrda o financijski iznimno dobrom trećem kvartalu, koji je doveo cijelu turističku godinu u plus.

Poznato je, kaže Bajs, da je turistička 2010. dosad najbolja godina kada je riječ o turističkim dolascima i noćenjima, a već prije je niz neovisnih analitičara govorilo i o očekivanim porastima prihoda od turizma.

To sada potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku, a uskoro se očekuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB) koji će pokazati koliko su turisti trošili u hotelima, restoranima, barovima i kampovima, ali i u trgovini na malo, odnosno ukupnoj izvan pansionskoj ponudi.

Spomenuti promet u ugostiteljstvu u trećem ovogodišnjem tromjesečju od 8,2 milijarde kuna ostvaren je u 15.529 poslovnih jedinica (2.333 pravne osobe/trgovačka poduzeća i 13.196 obrtnika). U njima je ukupno bilo 89.555 zaposlenih, od čega u djelatnosti smještaja njih 44 posto, a u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića 56 posto.

Pravne su osobe/poduzeća ostvarile 78,4 posto ukupnog tromjesečnog prometa ili 6,4 milijarde kuna, što je porast od 6,1 posto u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje. Ostalih 21,6 posto ili 1,8 milijardi kuna prometa zabilježili su obrtnici te time upisali porast od 8,1 posto.

Od ukupno ostvarenog prometa, 16,8 posto ostvareno je od usluga pića, 29,3 posto od hrane i napitaka, 50,7 posto od smještaja i 3,2 posto od ostalih usluga.

Od siječnja ove godine do kraja rujna u hrvatskom je ugostiteljstvu također zabilježen porast prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to od 0,9 posto s 14 milijardi kuna prometa. (Hina)

Pisane vijesti