Nin ovogodišnji pobjednik Europske destinacije izvrsnosti

Slika /arhiva/eden-l.jpg

Nacionalni pobjednik za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN), čija je ovogodišnja tema „Turizam uz vode“, je gradić Nin, dok su ostala četiri uspješna odredišta Fužine, Ilok, Karlovac i Krapanj. Odluka je to tročlanog Povjerenstva, sastavljenog od predstavnika Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma, čiji je glavni cilj pri odabiru odredišta bio izabrati ono koje najviše brige posvećuje održivom razvoju turizma i koje svoj najveći turistički potencijal vidi upravo u vodi uz koju se nalazi.

Uzevši u obzir opće europske, ali i nacionalne kriterije, Povjerenstvo je odlučilo da od 19 kandidiranih odredišta za ovu godinu grad Nin ima najviše potencijala za razvoj ekoturizma, te tematskog, kulturnog, zdravstvenog i znanstvenog turizma, zahvaljujući svojim očuvanim i prirodnim vodenim resursima. Nin se, između ostalog, može podičiti i „Plavom zastavom“ kao dokazom izrazito čistog mora, ljekovitim blatom te endemskim vrstama biljaka i životinja.

Uz spomenuto, riječ je i o gradiću koji je svojim prostornim planom jasno odredio cilj razvoja svog turizma – postati tzv. butik odredište koje, prije svega, poštuje tradiciju i u svom ekološki očuvanom prostoru razvija kulturni, vjerski i zdravstveni turizam. S druge strane, Nin raspolaže s brojnim smještajnim kapacitetima i ugostiteljskim objektima, bogatom kulturnom baštinom te svojim sve brojnijim posjetiteljima nudi mnogobrojne manifestacije te niz mogućnosti za aktivan odmor.

Sveukupnost ponude kao glavni kriterij

Od 19 prispjelih kandidatura Povjerenstvo je u prvom dijelu izbora, na temelju propisanih kriterija, izvršilo bodovanje te u uži krug jednoglasno izabralo deset područja uz vode: općina Raša, Karlovac, Otočac i Gacka dolina, Fužine, Hrvatska Kostajnica, Dolina rijeke Cetine, otok Krapanj, Ilok, općina Kolan na Pagu i Nin.

Slijedio je njihov obilazak i bodovanje, nakon čega je u najuži krug izabrano pet prvotno spomenutih, netradicionalnih odredišta koja svoju turističku ponudu većim dijelom temelje na vodi uz koju se nalaze: Nin, Fužine, Ilok, Karlovac i Krapanj. Glavni kriterij prilikom odabira je bila sveukupnost ponude koja, između ostalog, podrazumijeva kvalitetu smještajnih kapaciteta, tradicionalnu ugostiteljsku ponudu, mogućnost aktivnog turizma uz i na vodi, obnovljenu kulturnu baštinu i manifestacije koje obogaćuju ponudu.

Posebna pažnja obratila se i zapošljavanju lokalnog stanovništva u turističkom sektoru, promociji novih proizvoda te planovima razvoja u svrhu povećanja vrijednosti odredišta. Dodatne bodove odredištima su donijele i očuvanost prirodne baštine, zaštita biološke raznolikosti te kvalitetni suveniri, izrađeni od autohtonih materijala i pristupačnih cijena.

Predstavnici pet najuspješnijih odredišta potom su 19. ožujka predstavili potencijale svojih mjesta/gradova dvadeset-minutnom prezentacijom pred Povjerenstvom, turističkim djelatnicima i predstavnicima medija, u prošlogodišnjem nacionalnom pobjedniku, NP Sjeverni Velebit.

Slijedila je konačna odluka Povjerenstva o nacionalnom pobjedniku te njezina objava Europskoj komisiji.

Nacionalni će pobjednik po svoje priznanje otputovati u Bruxelles krajem rujna, povodom Svjetskog dana turizma, kada će se, zajedno s ostala 22 europska pobjednika, predstaviti svjetskoj javnosti.

Projekt za promicanje europskog turizma

Podsjećamo, prvi nacionalni pobjednik EDEN-a na temu "Turistička destinacija na ruralnom području" bio je Sveti Martin na Muri, zatim "Đurđevac - grad Picoka" na temu "Turizam i lokalna nematerijalna baština, dok je prošlogodišnji pobjednik na temu "Turizam i zaštićena područja" bio ranije spomenuti NP Sjeverni Velebit.

Kao pilot-projekt, izbor Europske destinacije izvrsnosti počeo je 2005. godine u zemljama članicama Europske unije s ciljevima promicanja europskog turizma, stvaranja svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, ublažavanja sezonalnosti, umrežavanja i promocije nagrađenih odredišta te poticanja ostalih na važnost održivog razvoja turizma. Iako je dobila mogućnost sudjelovanja, s obzirom na status zemlje-kandidata Hrvatska nije ostvarila prava na financijsku potporu.


Pisane vijesti