Natječaj EK: Gospodarski utjecaj i načini putovanja u području dostupnog turizma

Slika /arhiva/Flag_of_EU.jpg

Glavni cilj natječaja je prikupljanje sveobuhvatnih podataka diljem EU o gospodarskom utjecaju postojećih i potencijalnih putnika s posebnim potrebama, a koji se odnose na područje dostupnosti u turističkom sektoru EU.

Cilj je također ispitati potražnju, ponašanje i načine putovanja tih osoba.

Putovanje iz zadovoljstva (ili poslovno) u Europi je jednako važno i za putnike s tjelesnim invaliditetom, no zapreke s kojima se susreću su velike.

Dostupni turizam na području Europe još je uvijek, u određenoj mjeri, područje koje nije „mapirano“ i koje je puno zabluda i nedostatka znanja o potencijalnom tržištu putnika s  posebnim potrebama u smislu dostupnosti.

Zahtjevi posjetitelja su uglavnom nepoznati, procjene investicijskih troškova su često pogrešne ili pretjerane a dostupnost je općenito percipirana kao „teret“.

Putovanje i nesmetani pristup turističkim atrakcijama, uslugama i objektima je pravo zajamčeno člankom 9. Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom čije su potpisnice sve države članice EU-a kao i Hrvatska.

Osim toga, prilagođavanje turističkih objekata osobama s invaliditetom predstavlja „zlatnu priliku“ za poslovne subjekte.

Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 28. lipnja 2012. godine.

Više informacija o natječaju na stranicama Europske komisije.



Pisane vijesti