Nakon uspješne 2010., pred nama zahtjevna turistička 2011. godina

Slika /arhiva/101022-bd013w.jpg

Oporavak svjetskog turizma može se očekivati već sljedeće godine, dok će Europa, prema procjenama Svjetske turističke organizacije (UNWTO), u to vrijeme još uvijek stagnirati. Srećom, svijet je više pažnje počeo posvećivati oporavku turizma i njegovom razvoju pa je čak predložena inicijativa za formiranje T20 zemalja, po uzoru na G20, koje bi okupljale najjače turističke zemlje svijeta. Rekao je to na početku susreta hrvatskih turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH ministar turizma Damir Bajs. Ministar se osvrnuo i na turističku 2010. godinu, koja je još uvijek u tijeku, a u kojoj je hrvatski turizam još jednom dokazao svoju konkurentnost i uspio zadržati postignuti tržišni udio. Podsjetio je i na niz pravovremeno uvedenih mjera za pripremu turističke 2010. godine, dogovorenih u suradnji privatnog i javnog sektora, te najavio i niz novih mjera za pripremu sljedeće turističke godine. Zadovoljstvo ovogodišnjom sezonom, posebno po pitanju sigurnosti, izrazio je i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, dodavši kako je za pripremu sezone poduzet niz pravovremenih mjera za povećanje razine sigurnosti turista u našoj zemlji. Tijekom sezone, kako je naglasio, nije zabilježen niti jedan događaj koji bi utjecao na opću sigurnost, dok su istovremeno zabilježeni manji brojevi poginulih i ozlijeđenih osoba na našim cestama, u odnosu na prošlu godinu. Na susretu su, između ostalog, prisustvovali i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ravnatelj Uprave za konzularne poslove pri Ministarstvu vanjskih poslova Vinko Ljubičić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Borić, državni tajnik Ministarstva financija i ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, te državni tajnici Ministarstva turizma Ivo Mujo, Branko Grgić i Željko Lenart.


Oporavak svjetskog turizma može se očekivati već sljedeće godine, dok će Europa, prema procjenama Svjetske turističke organizacije (UNWTO), u to vrijeme još uvijek stagnirati. Srećom, svijet je više pažnje počeo posvećivati oporavku turizma i njegovom razvoju pa je čak predložena inicijativa za formiranje T20 zemalja, po uzoru na G20, koje bi okupljale najjače turističke zemlje svijeta. Rekao je to na početku susreta hrvatskih turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH ministar turizma Damir Bajs.


 
Govoreći o novim mjerama i strategijama, koje Europska unija priprema za oporavak i razvoj turizma, ministar je naglasio kako Hrvatska već dio tih mjera provodi. Neke od njih su promidžba na dalekim tržištima i aktivnosti usmjerene na povratak domaćeg gosta. Ostale mjere, preporučene od strane EU, Hrvatska će integrirati po ulasku u Europsku uniju.
 


Ministar se osvrnuo i na turističku 2010. godinu, koja je još uvijek u tijeku, a u kojoj je hrvatski turizam još jednom dokazao svoju konkurentnost i uspio zadržati postignuti tržišni udio. Podsjetio je i na niz pravovremeno uvedenih mjera za pripremu turističke 2010. godine, dogovorenih u suradnji privatnog i javnog sektora, te najavio i niz novih mjera za pripremu sljedeće turističke godine.
 


Uz mjere usmjerene na međunarodno tržište (proširenje broja zemalja za koje će se privremeno prilagoditi vizni režim, snažna promocija na ključnim zapadnim tržištima i dr.), dio mjera odnosit će se i na domaće tržište. Pritom će poseban naglasak biti stavljen na povratak domaćeg gosta i jačanje turističkog prometa u pred i posezoni. Treći set mjera bit će ciljano usmjeren na razvoj turizma u turistički slabije razvijenim područjima Hrvatske.
 


U posljednje dvije godine Hrvatska je porasla i na ljestvici konkurentnosti u turizmu za četiri mjesta, s 38. na 34. mjesto. Ovim je „skokom“, dodao je ministar, pretekla konkurente poput Tunisa i Izraela, ali i dva konkurenta u regiji – Slovačku i Mađarsku.
 


Ministar je naglasio kako je u tijeku i izrada strategije razvoja hrvatskog turizma, koja se priprema u suradnji s privatnim partnerima te će biti usklađena s europskim mjerama.
 


Zadovoljstvo ovogodišnjom sezonom, posebno po pitanju sigurnosti, izrazio je i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, dodavši kako je za pripremu sezone poduzet niz pravovremenih mjera za povećanje razine sigurnosti turista u našoj zemlji. Tijekom sezone, kako je naglasio, nije zabilježen niti jedan događaj koji bi utjecao na opću sigurnost, dok su istovremeno zabilježeni manji brojevi poginulih i ozlijeđenih osoba na našim cestama, u odnosu na prošlu godinu.
 


Okupljene turističke djelatnike podsjetio je i na projekt MUP-a „Sigurna turistička sezona“, u sklopu kojeg sigurnost u našoj zemlji tijekom sezone provodi i niz stranih policajaca. Tako je ove godine, od 1. srpnja do 3. rujna, u našim odredištima i na graničnim prijelazima o sigurnosti turista brinulo 60 stranih policijskih službenika. Sljedeće godine, kako je najavio ministar Karamarko, ugovori će biti potpisani s još većim brojem zemalja.
 


Na susretu su, između ostalog, prisustvovali i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ravnatelj Uprave za konzularne poslove pri Ministarstvu vanjskih poslova Vinko Ljubičić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Borić, državni tajnik Ministarstva financija i ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, te državni tajnici Ministarstva turizma Ivo Mujo, Branko Grgić i Željko Lenart.


Pisane vijesti