Najavljen Svjetski kongres tradicionalne gastronomije

Slika /arhiva/111115-IAGI-001w.jpg

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, najavljen je Svjetski kongres  tradicionalne gastronomije - IAGI - (INTERNATIONAL MEETING OF WORLD CHEFS), koji će se održati u Umagu, od 1. do 4. ožujka 2012. godine (hotel Melià Coral).

Glavno pokroviteljstvo nad održavanjem kongresa prihvatio je dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, a pokrovitelji su Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Organizatori kongresa, Udruga kuhara Istarske županije, Novinsko-nakladnička kuća Robinson iz Zagreba te dvije revije za gastronomiju Svijet hrane i Food Magazine, očekuju sudjelovanje više od 400 kuhara iz 20-ak zemalja svijeta i Hrvatske.

Istaknuvši da će i taj kongres pridonijeti umaškoj turističkoj ponudi, posebno u predsezoni, gradonačelnik Umaga Vili Basaneze, istaknuo je kako organizacija tog kongresa, kao i brojnih drugih događanja u Umagu, svjedoči o odličnoj suradnji javnog i privatnog sektora.

Na kongresu će se, uz brojne nacionalne i hrvatsku gastronomiju, posebno predstaviti gastronomija Krapinsko-zagorske i Istarske županije, čije su turističke zajednice također dale potporu tom kongresu.

U dijelu predstavljanja svjetskih regionalnih kuhinja, posebno će biti predstavljena gastronomija indijske savezne države Uttar Pradesh, te grčka kuhinja s područja Atene, dok će među stručnim temama biti i one o gastronomskoj baštini, te obrazovanju mladih kuhara i novim trendovima svjetske gastronomije.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su, uz gradonačelnika grada Umaga i Sanda Bravar Radizlović predsjednica Turističke zajednice Umag; Sanja Škrinjar, predsjednica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije; Zoran Stanisavljević, predsjednik Udruge kuhara Istarske županije; Bojana Zenzerović, tajnica Udruge kuhara istarske županije; Stjepan Odobašić, direktor novinsko-nakladničke kuće „Robinson“ Zagreb; Tina Čubrilo Eterović, Zbor turističkih novinara HND i  FIJET.

Predstavljanje programa Svjetskog kongresa gastronomije završilo je uz istarske specijalitete (istarski pršut, ovčji sir, skuta, kozji sir, kobasica od bakina, sušeni goveđi but, file od boškarina, salata od jadranske hobotnice, krumpira i kapara, carpaccio od tune, šugo od istarskog goveda (motovunska nadeva), rezanci s gamberima i tartufima, file orade s vrganjima u umaku od malvazije (podloga od svježeg špinata), koljenica jelena lopatara u umaku od terana (rolada od krumpira i šumskog voća), pinca u biski, fritule s trapom i jabukama).



Pisane vijesti