Najavljen kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Slika 2.11.2009
U Bolu na Braču će se 9. i 10. studenog održati 22. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) na kojem će se razmatrati perspektive i problemi 16.000 registriranih hrvatskih obrtnika - ugostitelja, vlasnika restorana, barova, hotela te kampova i drugih vrsta smještaja za kraći boravak, u kojima je blizu 100.000 zaposlenih, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Zlatko Puntijar istaknuo je da će se na kongresu raspravljati o kadrovskim poteškoćama u ugostiteljstvu i turističkoj djelatnosti, jer učenici koji se sada upisuju za ta zanimanja bit će školovani tek za nekoliko godina, pa su nužne žurne mjere.
 
"Trenutačne kadrovske poteškoće mogu se prevladavati prekvalifikacijama i boljim povezivanjem kontinentalnog i morskog turizma", kazao je Puntijar.
 
U Bolu će se razmatrati i mogućnosti boljeg korištenja fondova Europske unije za potrebe ugostiteljstva i turizma.
 
Na dnevnom redu bit će i unapređenje gastronomske ponude. "Hrvatsku trebamo predstaviti kao vrhunsku gastronomsku destinaciju", kazao je Puntijar.
 
Pritom je naglasio kako će se raspravljati i o smanjenju količine soli u hrani, što je trend u svijetu. Smanjenje soli u hrani iznimno je važna tema zbog gostiju koji nam dolaze sa svih strana svijeta, rekao je Puntijar.
 
Na kongresu će se također raspravljati o izmjenama Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda, za koje je Puntijar rekao da su povoljne za ugostitelje i turističke djelatnike. Osim toga, na dnevnom će se redu naći primjena Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.
 
Kongres će usvojiti zaključke koji će biti smjernica za angažman Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, a bit će upućeni i nadležnim državnim ustanovama.
 
Predsjednik Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije Dražen Krolo najavio je dolazak blizu 600 sudionika. (Hina)


Pisane vijesti